Bármennyit költhetnek a pártok az önkormányzati választási kampányra, de néhány ellenzéki párt titkolózik

2019. augusztus 27., 21:40

Szerző:

Az országgyűlési választással ellentétben az őszi önkormányzatin bérmennyi költhetnek a pártok kampányra, saját bevallásuk szerint azonban 200 millió forint a legmagasabb összeg, amit erre a célra fordítanak - írja a hvg.hu az RTL Klub Híradója alapján.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt az ellenzék közös kampánynyitó sajtótájékoztatóján elmondta: az ellenzéki pártok 100-150 millió forintot dobtak össze, hogy Budapesten kampányoljanak, de emellett mikrodonációs kampányt is indítottak.

Hollik István kormányszóvivő korábban arról beszélt, a Fidesz 200 millió forintot kíván költeni jelöltjei népszerűsítésére, országosan. A nagyobbik kormánypárt most az RTL Klub kérdésére azt közölte, a pénz pontos felhasználásról még nem döntöttek, de az biztos, hogy országszerte óriásplakátokat helyeznek és a közösségi médiában is kampányolnak.

A Momentum Mozgalom 100 és 200 millió forint közötti összegből hirdeti jelöltjeit, amit főleg adományokból fedeznek. A Demokratikus Koalíció néhány tízmillióból kampányolna, az MSZP nem közölt összeget. Az LMP-nél egyeztetnek a pontos számokról, a Jobbik nem válaszolt csatornának.

A Transparency International (TI) szerint könnyebbség a pártoknak, hogy bármennyit költhetnek az önkormányzati választásokon, de a valós kampányköltéseket lehetetlen megismerni.

"Nincsenek, a hiányzó kampányplafonnak köszönhetően, hazugságra, trükközésre kényszerítve a pártok, ugyanakkor nem tudjuk, mi a valós költési összeg. Valamilyen bevallást majd le fognak adni az éves beszámolójukban" – nyilatkozta az RTL Klubnak Ligeti Tamás, a TI jogi igazgatója.

A kampányban a pártok helyi jelöltjei is kérhetnek támogatást a szimpatizánsaiktól.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.