Tíz településen ma megismétlik az önkormányzati választást

2019. november 10., 06:58

Szerző:

Tíz településen tartanak ma megismételt önkormányzati választást reggel 6 és este 7 óra között. A megismételt szavazáson ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az október 13-ai választásokon.

A szavazás tíz település mintegy 30 ezer választópolgárát érinti, őket a helyi választási irodák a helyben szokásos módon tájékoztatták arról, hogy meg kell ismételni a négy héttel ezelőtti szavazást.

Baranya megyében, Komlón az 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és képviselő-választást kell megismételni, Pettenden pedig a polgármester-választás mellett az egyéni listás szavazást és a települési nemzetiségi szavazást.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán a polgármester- és egyéni listás választást kell megismételni, a szabálytalanságok miatt itt - egyetlen településként az országban - nem is állapítottak meg eredményt október 13-án.

Önkormányzat 2019 - Elkezdődött a szavazás
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Jászberényben mind a 21 szavazókörben megismétlik a polgármester-választást.

A Somogy megyei Kisberényben a polgármester- és az egyéni listás választást ismétlik, Taranyban az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választást, Lengyeltótiban pedig a roma települési nemzetiségi szavazást.

Tolna megyében, Szekszárdon a 2-es számú egyéni választókerületben kell megismételni a 4., a 11. és a 12. szavazókörben a képviselő-választást, a 8-as választókerületben pedig a 25., 27., 29. és 30. szavazókörben.

A Veszprém megyei Litéren az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választás, a Zala megyei Várföldén pedig a polgármester- és az egyéni listás szavazás miatt járulhatnak újra az urnákhoz a választópolgárok.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik négy hete, kivéve természetesen azokat, akik időközben visszaléptek, mert őket lehúzzák a szavazólapokról.

A megismételt szavazások választási névjegyzékében ugyanazok szerepelnek, akik az október 13-aiban, kiegészülve azokkal, akik november 10-éig váltak nagykorúvá. Nem szerepelnek azonban a szavazóköri névjegyzékben azok, akik időközben a megismételtetett szavazás napja után létesítenek lakcímet a szavazókörben, illetve akik időközben elvesztették választójogukat.

Szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben, a személyazonosság és a lakcím igazolása után.

Öt évvel ezelőtt 11 településen kellett a szavazást megismételni, 2010-ben 18, 2006-ban pedig 13 településen.