Csak négy kerületben lett többsége a Fidesznek a fővárosban, hiába nyertek a támogatottjai kilenc kerületben

2019. október 14., 14:30

Szerző:

Az ellenzéki előretöréstől hangos a sajtó a fővárosi és a megyei jogú városokról: Budapesten 14 kerületben nyert ellenzéki polgármesterjelölt, a megyei jogú városokban pedig 10-ben. Azonban érdemes megvizsgálni azt is, hogy az egyes polgármestereknek lesz-e többségük a kerületben, ebben a tekintetben pedig még komolyabb az ellenzék előretörése a fővárosban:

A 9 fideszes kerületből csupán 4-ben lesz többsége a kormánypártoknak

– írja a 444.

Fotó: Merész Márton

Ezek a kerületek viszont megmaradtak fideszes fellegváraknak, csak néhány egyéni képviselői helyet szereztek az ellenzéki pártok. A XII. kerületben Pokorni Zoltánék majdnem minden egyéni körzetet megnyertek, csupán Vágó István (DK, ellenzéki támogatással) egykori kvízmester tudott körzetet nyerni. Az V., a XVI. és a XVII. kerületekben is megkérdőjelezhetetlen többséget szerzett a Fidesz.

A fennmaradó kerületekben jó eséllyel az ellenzék fog diktálni a közgyűlésből, de minimum engedményekre fog kényszerülni a fideszes városvezetés:

  • a XXII. kerületben, Budafok-Tétényben 10 egyéni körzetet nyert az ellenzék a 12-ből
  • XXIII. kerületben, Soroksáron függetlenként, de fideszes támogatással nyert Bese Ferenc, ahol 5 képviselőt ad az ellenzék 3-at a Fidesz, 2-t a Besét támogató Soroksári Civil Szervezetek és Személyek Egyesülete. A mérleg nyelve tehát az egyetlen mandátumot szerzett Itthon Vagyunk Egyesület - Soroksári Német Nemzetiségi Egyesület képviselője lesz.
  • X. kerületben, Kőbányán teljes a patthelyzet: 9 kormánypárti és 9 ellenzéki szavazat alakíthatja a közgyűlés munkáját.
  • Budapest XXI. kerületében, Csepelen is 8:8 az állás, ám a győztes Borbély Lénárd (Fidesz) polgármester is szavazhat, valamint egy civil szervezet, a Buckai Szövetség Egyesület egyetlen képviselője. A civil képviselő lesz itt is a mérleg nyelve.
  • A XX. kerületben Szabados Ákosnak (független, Fidesz-támogatással) egyáltalán nem lesz könnyű dolga a kerület élén, ugyanis 12 ellenzékivel szemben 4 fideszes képviselő ül majd a közgyűlésben.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.