Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Alsószentmártonban még két órán át szavaznak 30 ember miatt

2019. október 13. 20:20 - szerző: MTI

Este hét órakor az ország szavazóköreinek nagy többségében befejeződött a szavazás, a Baranya megyei Alsószentmártonban azonban még legalább két órán át szavaznak - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap kora esti sajtótájékoztatóján. Azt mondta, nem tudják, mi a csúszás oka, de hozzátette, az, hogy az alsószentmártoni voksolás nem fejeződött be este 7 órakor, nem jelenti, hogy a többi településről, fővárosi kerületekből ne tehetnék közzé az eredményeket.

Később derült ki, hogy Alsószentmártonban este nyolc órakor még mintegy harminc választó várt arra, hogy leadhassa voksát – A bizottságnak adminisztrációs nehézségei adódtak, emellett a település 70-80 százaléka kívánt szavazni, és sokan a szavazókör bezárása előtt jelentek csak meg leadni a voksukat. Többen a nap folyamán már próbáltak szavazni, de a "tömeg" miatt valószínűleg úgy döntöttek, hogy a hét órai zárás előtti időszakban térnek vissza, bízva a kisebb "forgalomban".

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint Alsószentmártonban 823-an szerepelnek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékében, és 570-en a roma nemzetiség választói névjegyzékében. A 18:30 órai adatok szerint a településen 550-en jelentek meg szavazni, ami a választásra jogosultak 66,83 százaléka.

Önkormányzat 2019 - Urnabontás Pécsen Pécsen sikerült időben végezni
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Pálffy Ilona szerint napközben alapvetően zavartalanul folyt a választás, volt néhány kisebb rosszullét, áramkimaradás. Két jelzés érkezett az NVI-hez delegáltakkal kapcsolatban: az egyik esetben a főváros II. kerületében az egyik delegáltat összeférhetetlen viselkedése miatt kizárta a munkából a szavazatszámláló bizottság. Debrecenben pedig a delegált – bár volt megbízólevele –, „kölcsönös tévedések miatt” nem szerepelt a helyi választási irodától kapott listán.

Az NVI elnöke elmondta azt is, napközben olyan hír jelent meg, hogy a főváros VI. kerületében 150 esetben rosszul adtak ki szavazólapokat, de kiderült, hogy öt esetben adott ki dupla szavazólapokat a szavazatszámláló bizottság.

A legtöbb probléma idén a nemzetiségi szavazólapokkal volt, több jelzést is kaptak, hogy a szavazatszámláló bizottság nem adta ki a választópolgárnak valamennyi (a települési, a területi és az országos) szavazólapokat. Kiemelte: jelezni fogja a jogalkotónak, hogy a nemzetiségi és helyi önkormányzati szavazás egy időben és egy helyen történő megtartása sok problémát vet fel. A nemzetiségi választópolgárok az öt évvel ezelőttitől eltérően nem külön szavazókörben adhatták le voksaikat, hanem ugyanabban a szavazókörben, mint ahol a polgármesterre és képviselő-testületre szavaztak. A nemzetiségi választópolgároknak a nemzetiségi szavazólap átvételekor a külön nemzetiségi névjegyzéket is alá kellett írniuk. A voksoláshoz nemzetiségenként külön - zöld színű - szavazólapot készítettek. A nemzetiségi szavazólapokat nem a szavazatszámláló bizottságok számolják össze, hanem - attól függően, hogy volt-e települési szavazás - a helyi vagy területi választási irodába szállítják a voksolás végén.