Egy civil szervezet egy esős hétvége alatt összegyűjtötte a választási ajánlásokat Pestszentlőrincen, csak nem tudni, hogyan

2019. szeptember 14., 17:05

Szerző:

A XVIII. kerületben az Agora Lokálpatrióta Egyesület az utolsó pillanatban vetette nyilvántartásba magát, gyorsan átvette az ajánlóíveket, és egy esős hétvége alatt összegyűjtötte a polgármester-jelöltjének és a 14 egyéni képviselőjének induláshoz szükséges számú aláírást – számol be róla az Index.

Az önkormányzati választásokra augusztus 24-én kezdődött meg az ajánlások gyűjtése. Sok párt és szervezet már augusztus első felében nyilvántartásba vetette magát, majd kiállt a terekre aláírásokat gyűjteni.

A XVIII. kerületben induló polgármesterjelöltnek 300 aláírást kellett szereznie, az egyéni jelölteknek pedig 59-59 aláírás kellett.

Fotó: Merész Márton

A XVIII. kerületben, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az ellenzék a szocialista Szaniszló Sándort támogatja, vele szemben indul Ughy Attila fideszes polgármester. Rajtuk kívül indul még Luka István független jelölt. Az utolsó pillanatban pedig felbukkant Láng László, az Agora Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltje is.

Az Agora hihetetlen munkát végzett, főleg úgy, hogy szeptember 5-én vették nyilvántartásba jelölőszervezetként az egyesületet. Másnap átvették az ajánlóíveket, szeptember 6. és 8. között, egy esős hétvégén összegyűjtötték az ajánlásokat. Az eső miatt kevesen voltak az utcán, a szintén aláírásokat gyűjtő ellenzéki aktivisták semmilyen kitelepülést nem láttak az Agora részéről. Szeptember 9-én délelőtt az Agora polgármesterjelöltje és 14 egyéni jelöltje leadták az ajánlóíveket, aznap 16 órakor le is járt a jelöltállítási határidő. A helyi választási bizottság még aznap nyilvántartásba vette őket.

Az Agorát 2014 februárjában alapították. A szervezet céljai között politikai tevékenység nem szerepel, csak a környezet megóvása és fejlesztése, közösségi kertek szervezése, működtetése, társadalmi akciók, szakmai programok szervezése.

A kerületi ellenzék szerint az Agora igencsak furcsa körülmények között és gyanús háttérrel szerezte meg ilyen gyorsan az ajánlásokat. Az Index megkérdezte Hensch Norbertet, az egyesület vezetőjét arról, hogy miért az utolsó pillanatban vágtak bele, és hogyan sikerült ilyen hamar összegyűjteni az ajánlásokat.

Hensch azt felelte, hogy mindenki mással foglalkozik az egyesületben, ők nem professzionális szervezet, nem nagyon értek rá eddig ezzel foglalkozni. Hensch szerint semmi különös nincs abban, hogy két nap alatt összegyűjtötték az aláírásokat. Ő például régóta a kerületben lakik, sokan ismerik, és az egyéni jelölteknek sem okozott gondot az 59 ajánlás megszerzése.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.