Öt településen rendeznek időközi önkormányzati választást

A választások között több is van, amelyet a veszélyhelyzet miatt nem tudtak megtartani az eredetileg kiírt tavaszi időpontban. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

2020. szeptember 13., 10:17

Szerző:

A Vas megyei Egyházasrádócon azért lesz időközi választás, mert az eddigi polgármester májusban egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A posztért négy független jelölt indul, a választói névjegyzékben 1100-an szerepelnek.

A Nógrád megyei Vizsláson képviselő-testületet és polgármestert is választanak, miután a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre négyen pályáznak: hárman függetlenként indulnak, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. A hat egyéni listás képviselő-testületi helyért 18-an indulnak, a választói névjegyzékben 1072-en vannak. 

A Baranya megyei Alsószentmártonban azért lesz polgármester-választás, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere februárban - felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték - lemondott tisztségéről. Az időközi választáson négy független jelölt indul, az ormánsági településen 825-en szavazhatnak.

A Somogy megyei Istvándiban azért lesz időközi választás, mert a település korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt, ezzel a tisztsége megszűnt. Ezúttal négy független jelölt verseng 374 választópolgár szavazatáért.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszlón a 8. számú egyéni választókerületben lesz képviselő-választás, miután a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője januárban lemondott. A vasárnapi időközi választáson három jelölt indul: egy független, egy a Momentum Mozgalom, egy pedig a Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért jelöltjeként. A választói névjegyzékben 2597-en szerepelnek.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, tartsanak legalább 1,5 méter távolságot a többi várakozótól, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak - mint minden választásnál - most is mozgóurnát kérhetnek legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól. 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.