Szinte titokban ráállt a gyorstesztekre a Mentőszolgálat, de nem tudni, miért

2020. április 8., 08:47

Szerző:

Egy hete új módszerrel is szűrni kezdte a fertőzésgyanús betegeket az Országos Mentőszolgálat, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ hvg.hu-nak adott válaszából.

A vér ellenanyag-szintjét mérő új módszer mikrobiológusok és virológusok szerint sem túl megbízható a fertőzés kimutatására – írja a portál –, egy hete mégis mindenfajta hírverés nélkül alkalmazni kezdték a gyorstesztet. Az OMSZ speciális, mintavevő egységei

a kezdetben alkalmazott, garatváladékból történt (úgynevezett PCR) mintavétel helyett egy ideje gyorstesztet (is) használnak,

amely egy csepp vérből a szervezetben termelődött ellenanyagot mutatja ki a vírussal szemben, árulták el a portálnak. Azt azonban nem mondták el, hogy miért szakítottak az orr- és garatváladékból történt eddigi, megbízhatónak tartott mintavétellel.

Szakértők aggályai szerint ez a gyorsteszt azért megbízhatatlan, mert a vérben megtalálható ellenanyag csak a fertőzés lezajlása után, igazából a gyógyult betegeknél jelenik meg, így otthoni felhasználásra sem javasolják.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.