Ömlenek a milliárdok Mészáros Lőrinc gyerekeihez a felcsúti focin keresztül

2018. november 6., 12:42

Szerző:

Valószínűleg nem csak a futballszeretet motiválja a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy milliárdos megbízásokat adjon Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó gyerekei cégének. A kormánylapként funckionáló Magyar Idők nemrég büszkén közölte, hogy az üzletember három gyerekének tulajdonában lévő, az országban máshol is sikeres Fejér B.Á.L. Zrt. többfunkciós sportcsarnokot és konferenciaközpontot épített Orbán Viktor miniszterelnök szűkebb hazájában. A beruházás 12,5 milliárd forintos költségét pedig az alapítvány – 30 százalékos önerő mellett – tao-támogatásból finanszírozza.

Csakhogy a Kúria 2017-ben – a Transparency International (TI) által indított perben – kimondta, hogy a tao (társasági adókedvezmény) közpénznek minősül, hiszen az állam adóbevételekről mond le azért cserébe, hogy a cégek sportegyesületeket, sportágakat finanszíroznak. Vagyis a tao-támogatások elköltésénél ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni, mint a közpénz esetében: egy bizonyos értékhatár felett közbeszerzéseket szükséges kiírni, így nem lehet pályáztatás nélkül megbízni a kivitelezőket.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Azonban az Átlátszó cikke szerint a Mészáros Lőrinc által vezetett felcsúti alapítvány pályáztatás nélkül választotta ki saját gyerekeinek cégét. Így történt ez korábban is: az egymilliárd forintba (benne 600 milliós uniós támogatásba) kerülő felcsúti kisvasútnál, valamint az alapítvány Makovecz-stílusú kazánházára elnyert 2,5 milliárd forintnyi tao-támogatásnál is a Fejér B.Á.L. Zrt. volt a kivitelező.

A TI nyílt levélben fordult a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Gulyás Gergelyhez hogy egyrészt törölje a közbeszerzési törvényből azt a fordulatot, amely kiveszi a tao-támogatásokat a törvény hatálya alól, másrészt kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását hivatalból annak érdekében, hogy Mészáros Lőrinc alapítványának jogállását tisztázzák, illetve 5 évre visszamenőleg vizsgálják meg a szerződéseit.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.