„Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult” – megemlékezést tartottak a Népszabadság bezárásának első évfordulóján

2017. október 8. 14:01 - szerző: Ágoston Zoltán

Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult – vasárnap Radnóti Miklós e verssorának a jegyében emlékezett tartott megemlékezést Budapesten a Népszabadság egykori szerkesztősége a lap bezárásnak első évfordulóján.

Fotó: Kökényesi Gábor

A Pozsonyi úton, a lap emblematikus újságírójának, Bächer Ivánnak a fájánál tartott megemlékezésre  hozzávetőlegesen 100-150 ember ment el, az egykori szerkesztőségi tagokon kívül a nyilvánvalóan politikai okokból bezárt napilap több olvasója és híve is.

 

Fotó: Kökényesi Gábor

Kiderült, hogy a szerkesztőség folytatja a hatalmas sikerű tavalyi akcióját, és október 19-én újra megjelenik a hajléktalanok lapjának, a Fedél Nélkül népszabadságos különszáma többek között Uj Péter, Tóth Ákos, Nagy N. Péter és Krajczár Gyula írásával.  A különszám jelentette pluszköltséget az egykori szerkesztőség dobja össze. Minden bevétel a terjesztőké, illetve a lapot kiadó Menhely Alapítványé lesz. (Nagy N. Péter, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese lapunknak is írt az évfordulóról.)

 

Fotó: Kökényesi Gábor

A megemlékezésen első alkalommal átadták a Népszabadság-díjat is. Ezt a Szabad Pécs portál kapta, amely azután indult, hogy Mészáros Lőrinc megvette a Dunántúli Naplót, amelynek több munkatársa úgy döntött, közösségi támogatásból független tényfeltáró, szabad újságírást. A Szabad Pécs felelős szerkesztője, Babos Attila azt mondta, hogy bár a díj nagyon megtisztelő és felemelő, nem teljesen jóérzéssel veszik át. „Ennek a díjnak fenn kell maradnia, mert az gondolom, hogy ez a díj ma Magyarország legfontosabb díja. A sajtószabadságnál és a szólásszabadságnál nincsen fontosabb egy országban. Azért nincsen, mert az újságírók nem csak az újságírókért fognak szót emelni, hanem mindenki másért. És egyre szűkül az a tér, ahol  szabadon lehet gondolkodni” – fogalmazott.

Fotó: Kökényesi Gábor

Kettős Mérce élőben közvetítette megemlékezést.