Oltóanyag-mizéria: mégis van elég

Van elegendő influenza elleni oltóanyag Magyarországon – állítja az ÁNTSZ. A patikákban kapható térítéses oltóanyagok közül az egyetlen, államilag támogatott vakcina viszont hiánycikk, gyártását leállították. A járvány egyre jobban terjed.

2011. február 2., 15:24

Van elegendő influenza elleni oltóanyag – tudtuk meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól. (ÁNTSZ) Fluval AB, háromkomponensű, szezonális oltóanyagból összesen 1,3 millió adag, a tavaly megjelent H1N1 vírus elleni, egykomponensű Fluval P-ből még 800 ezer- egymillió, gyerekoltóanyagból pedig ötezer adag van raktáron.

A járvány eddigi négy áldozata közül három embernek a szervezetében a vírus B típusát mutatták ki, amely ellen a háromkomponensű oltóanyag véd. A patikákban legalább hatfajta térítéses vakcina kapható. Közülük csak egy oltóanyag államilag támogatott: 1253 helyett 940 forintba kerül. Ezt a Novartis Kft forgalmazta, de a cég három hónapra felfüggesztette a gyártását.

Az MTI-nek a kft. illetékese azt mondta, önkéntesen, elővigyázatossági okokból rendelték el a gyártás megszakítását, mivel egyes gyártási folyamatok felülvizsgálata során eltéréseket tapasztaltak.
A térítésmentes védőoltásra jogosultak a krónikus légzőszervi, asztmás, a súlyos elhízás vagy neuromusculáris, szív-, érrendszeri, immunhiányos, krónikus máj- és vese-, anyagcsere betegségben szenvedők, a 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül. Valamint azok is, akik gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik. Háziorvosok szerint ez a kitétel kijátszható, hiszen senki nem ellenőrzi, hogy valóban teherbe esik-e a térítésmentes vakcinát kérő a következő időszakban.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint január 17 - 23. között másfélszer több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint az év második hetében. Akkor egy hét alatt az országban hozzávetőleg 28 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Legtöbben Pest megyében betegedtek meg (578 beteg/100 000 lakos), és legkevesebben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (69/100 000) A betegek többsége 41,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt. Az előző héthez képest nőtt a gyermekek érintettsége, ezen belül a 10 éven aluliak megbetegedési gyakorisága emelkedett a legerőteljesebben, mintegy kétszeresére.

A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai szerint a harmadik naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 158 fő kórházi ápolása vált szükségessé, a kórházi felvételek száma több mint kétszeresére emelkedett az előző héthez viszonyítva.