Népszava: magyar vizsgálatok nélkül engedélyezték a Szputnyikot

Úgy tűnik, nem kezdődtek el hazánkban klinikai vizsgálatok, így ha meg is jön a vakcina, azonnal még nem kezdődhet az oltás.

2021. január 23., 11:44

Szerző:

Szijjártó Péter pénteken írta alá a megegyezést Moszkvában a Szputnyik V orosz vakcináról. Kétmillió adagról egyeztek meg, ami egymillió ember beoltására elegendő. Szerdán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) megadta a vészhelyzeti felhasználási engedélyt az orosz oltóanyagra, azonban mindezt magyar klinikai vizsgálatok nélkül tette meg - tudta meg a Népszava.

Amint mi is megírtuk, az ideiglenes engedély hat hónapra szól, de meg tudják hosszabbítani. Megszólalt az OGYÉI főigazgatója az orosz vakcina ügyében, az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában közölte: a november óta tartó vizsgálatok lezárultak, és meggyőzőnek találták az OGYÉI szakemberei a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát.

Az orosz vakcinából decemberben már érkezett 6000 adag, Kásler Miklós akkor azt mondta, még szükség van a vakcina klinikai hármas fázisú tesztelésére, amit addig még nem végeztek el.

Azóta viszont semmi hír nem volt arról, hogy mi történt ezzel a mennyiséggel, elindult-e a vizsgálat. A Népszava kérdésére az OGYÉI csütörtökön még nem adott egyértelmű választ. Pénteken viszont a hatóság lényegében azt közölte, hogy okafogyottá vált a tervezett gyógyszerpróba, az el sem indult. Azt írták: „A hazai kutatás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok benyújtását megelőzően megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését.” Arról nem tettek említést, hogy ha 3000 fős vizsgálat indítását bejelentették, akkor annak lefújásáról miért nem adtak tájékoztatást heteken át. A Népszava más forrásból úgy tudja, a 6000 adag vakcina az NNK fagyasztójában van azóta is.

Más vakcinákkal is van probléma: az AstraZenecaról például kiderült, hogy nem is engedélyezhette volna Magyarország önállóan, mivel párhuzamosan az EU is tárgyalt velük. Stefan De Keersmaecker az Európai Bizottság szóvivője pénteken azt mondta, hogy a bizottság és a tagállamok közötti megállapodás szerint azokkal a vakcinagyártókkal, amelyekkel az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat, vagy már megegyezett oltóanyagszállításról, a tagállamok külön nem tárgyalhatnak. „Ez egy közös projekt, ezért is nagyon fontos, hogy ne legyenek párhuzamos tárgyalások vagy kétoldalú megállapodások az oltásról” – fogalmazott. A Szputnyikról szabályosan tárgyalt a kormány, mivel az nem szerepel az EU oltási stratégiájában.