A Magyar Nemzetben üzent a kiskereskedelmi szakszervezet

2021. január 7., 09:11

Szerző:

A népegészségügyi központ által közzétett oltási menetrend átgondolását szorgalmazzák.

A kiskereskedelmi dolgozók szakszervezete szerint a több ezer vásárlóval naponta kapcsolatba kerülő áruházi alkalmazottak továbbra is majdnem akkora vírusfenyegetettségben dolgoznak, mint az egészségügyi munkavállalók – írja a Magyar Nemzet. A dolgozói érdekképviselet ezért arra hívná fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmét, hogy vegyék fontolóra a kiskereskedelemben dolgozók besorolását, akik jelenleg a hét, meghatározott társadalmi csoportból a hatodikban kerülhetnek sorra az oltási programban.

„Úgy látjuk, hogy a kereskedelmi dolgozók vírusfertőzésnek való napi kitettsége majdnem megközelíti az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettségét, ezért kérjük, hogy az önkéntes alapon kérhető oltást a tervezettnél hamarabb kaphassák meg a lakosságot kiszolgáló bolti alkalmazottak” – mondta a lapnak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Hangsúlyozta: azért tartják indokoltnak a fokozott figyelmet, mert már a tavaszi veszélyhelyzet megmutatta, hogy a társadalom jóléte szempontjából alapvető kiskereskedelemben komoly biztonsági intézkedésekre volt szükség.

„Mindenki számára szokatlan volt például, hogy egy ideig a honvédség szakértőinek közreműködésével zajlott az áruházi értékesítés, ami a vásárlókat megerősítette, mert a kormány és az operatív törzs ezzel is biztosította, hogy a korlátozások miatt az országban sehol ne akadjon el a napi élelmiszer-ellátás” – közölte a szakszervezeti vezető a kormánypárti lappal.

Mint hozzátette: a tavaly tavasz óta zökkenőmentesen alakuló bolti kiszolgálásban hatalmas szerepe volt az egyes áruházakban naponta akár több tízezer, de a legkisebb helyen is több tucatnyi vásárlóval közvetlen kapcsolatba kerülő munkavállalóknak.

„Akárcsak az egészségügy, a rendvédelem vagy a szociális, gazdasági intézmények esetén, a fogyasztási piac működését is minden elérhető eszközzel biztosítani kell” – fogalmazott Bubenkó Csaba.

Ezért az érdekképviselet azt tartaná biztonságosabbnak, ha a kiskereskedelem kiszolgálói – akiket az oltási terv a kritikus infrastruktúrában dolgozók csoportjába sorol – a leginkább veszélyeztetett csoportok után a jelenleg tervezettnél hamarabb, a negyedik helyen kerülhetnének sorra.