Milliókat fizet a magyar állam a legsikeresebb magyar edzőknek, olimpikonok rokonai is gyarapodnak belőle

2019. december 19., 10:31

Szerző:

Havonta 139,5 millió forintot fizet ki az állam járadékként az olimpiai érmes sportolók edzőinek. A legtöbbet a havi 3,9 milliót elkönyvelő Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakedző kapja, őt parasportolók trénerei követik a sorban kétmilliós összegekkel. Több klasszis is közeli rokonát jelölte meg edzőként. Hosszú Katinka a nagypapáját, Kiss Gergely az apósát, Egerszegi Krisztina a nővérét, Cseh László az édesapját – írja a 24.hu az Emberi Erőforrások Minisztériumától közadatigényléssel kikért lista alapján.

Eszerint

  • a legtöbbet a tizenöt ötkarikás érem, köztük öt arany megszületésében segédkező kajaedző Fábiánné Rozsnyói Katalin kapja, ami majdnem 3,9 millió forintot (évi 46,8 milliót) jelent hét versenyező után.
  • Havonta 2,97 millió (évi 35,64 millió) forinttal gazdagodik Feczer Viktor, aki a vívó Krajnyák Zsuzsa és Dani Gyöngyi paralimpiai érmeinek soránál közreműködött, illetve edzette Jurák Andreát is.
  • Harmadik a sorban Petrov Anatolij, aki havi 2,4 milliót (évi 28,8 milliót) kap a paraúszó Pásztory Dóra és Sors Tamás sikereinek köszönhetően.

A juttatás az olimpiai érmesek jutalmazásához igazodik. A világsiker elérésében játszott kimagasló szerepet jutalmazza az állam azzal, hogy az edzőkre is kiterjesztette az olimpiai járadékot, amelyet az olimpikonoknak osztott összeg alapján kalkulálnak. A bajnokok az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő pénzt kapnak, ami idén 329 900 forintot. Az ezüstérmeseknek ennek a hetven, a bronzérmeseknek az ötven százaléka jár. Az edzői járadék eredetileg az érmes juttatásának a fele volt, de idén fideszes képviselők módosító javaslatokat nyújtottak be, amivel a sportolókéval megegyező szintre emelték a trénerek jövedelmét.

A portál azt írja, hogy a listán meglepő neveket is találtak.

  • Hosszú Katinka riói érmei után például a nagyapja, Bakos László jut pénzhez: havi 1,2 milliót keres ezzel.
  • A hatszoros olimpiai érmes Cseh László révén jelenlegi mestere, Plagányi Zsolt (230 930 forint) mellett a korábbi trénerét, Turi Györgyöt segítő Güttler Károly (692 790), a nevelőedzősködő Turi-Varga Zsuzsanna (164 950), illetve apja, Cseh László is (164 950) gyarapodik.

A 24 megkérdezte az úszókat, hogy miért jutott a rokonaiknak is pénz.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka azt felelte:

„Egyrészről nagyon egyszerű, mert nagypapám megérdemli: elindított az utamon és az egyetlen magyar edzőm, aki mindvégig hitt bennem, hogy olimpiai bajnok leszek. Másrészről a volt férjem nem magyar állampolgár, ezért nem kaphatja”

– indokolta Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó.

Fotó: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

 

Cseh László azzal magyarázta édesapja kiválasztását, hogy ő is válogatott úszó volt, a kezdetekben szerepet vállalt a képzésében, és még most is besegít 2-3 hetekre az edzéseken.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely az apósát Valkay Ferencet jelölte meg, aki így havi 330 ezer forinthoz jut. A pólós elmondta, a 2008-as olimpiai siker után azért felesége apját nevezte meg, mert a pekingi játékok előtti két éve sem klub-, sem válogatott szinten nem sikerült olyan jól, mint a korábbiak. A jelentős vízilabdaedzői tapasztalattal fölvértezett após külön foglalkozott vele, ráadásul 19 éves korától tanácsokkal is segítette. Peking előtt pedig közösen elemezték a meccseket és a vízilabdázó játékát. 

Egerszegi Krisztina nővére, Egerszegi Klára is kap havi fél millió forintot húga 1996-os sikereinek köszönhetően. Erről az ötszörös bajnok azt mondta a 24.hu-nak, hogy nővére az atlantai olimpia idején már edzősködött a Spartacusban, a szárazföldi edzést ő tartotta neki egész évben, így tevékeny részese volt a felkészítésének. 

A jogszabályok alapján nincs akadálya az ehhez hasonló jelöléseknek.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.