Több millió hordó olaj és rengeteg földgáz lehet Budapest alatt, elindult a pályázat a fúrásra

2019. augusztus 8., 13:47

Szerző:

Elindult a pályázat az Érd szénhidrogén koncessziós terület kőolaj- és földgázkutatására – írja a G7. A területbe Érden kívül beletartozik egész Dél-Budapest, Dunaharaszti, Budaörs, Etyek, és még Alcsútdoboz egy kis része is. Aki elnyeri a pályázatot, az

2020-tól húsz éven át termelheti ott az általa feltárt kőolajat és földgázt. Több millió hordó kőolaj is lehet Dél-Budapest, valamint a környező települések alatt.

A földtani szolgálat honlapján meg is található a 260 oldalas dokumentum, amely bemutatja a környezetet. Arról, hogy az olajtermelés felfuttatása hogyan befolyásolná az ingatlanárakat, az életminőséget, vagy milyen társadalmi ellenállásba ütközhet, nincs szó.

Azt még nem tudni, hogy mennyi olajról lehet szó, mivel az ország nagy részével ellentétben éppen a főváros alatti rész csekély mértékben kutatott. A Pest alatti föld például szinte teljesen ismeretlen terület, vizsgálati jelentés azonban több helyen is leszögezi, hogy

„egy város sem jelent akadályt egy-egy szénhidrogén-tározó biztonságos letermelésénél”.

Ferencváros és Zugló viszont már jelezte a a bányászati hivatalnak, hogy területükön egyáltalán nem jöhet szóba semmiféle bányászati termelés.

 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.