Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Microsoft-botrány: az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálódik a magyar államot érintő korrupciós ügyben

2019. július 29. 18:41 - szerző: 168 Óra

Megerősítette az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF), hogy vizsgálatot indított a Microsoft-botrányként megismert korrupciós ügyről – írja a Népszava.

Az Egyesült Államok törvényei szerint, ha egy amerikai cég külföldi korrupció részévé válik, akkor azt ugyanúgy büntethetik az anyaországban. A Microsoftról márpedig kiderült, hogy a magyar állami beszerzéseknél egy közvetítőláncon keresztül túlárazott szoftverliszenszeket adtak el, illetve kenőpénzeket is kifizettek.

Ugyan Magyarországon ebből nem lett – egyelőre – büntetőügy, de a Microsoftot elszámoltatták az amerikai hatóságok, és nagy bírságot szabtak ki a cégóriásra, összesen 25 millió dollárt, azaz 7,3 milliárd forintot kell büntetésként fizetniük.

Az OLAF egyelőre csak annyit közölt, hogy európai uniós forrásokat is érintenek a korrupcióval átszőtt magyar közbeszerzések, ezért vizsgálódhatnak.

A kiszivárgott nyomozati anyag szerint a Microsoft egy munkatársa a belső levelezésben azt írja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hozzájárulását adta az árak átszabásához az egyik közbeszerzésben.