Októbertől jóval többet kell fizetni a közjegyzőknek

2018. szeptember 24., 09:20

Szerző:

Októbertől az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetnie a közjegyzőnél annak, aki hiteles másolatot, jognyilatkozatot készíttetne, vagy végrendelkezni akar. A legolcsóbb eljárások díjai emelkednek – írja a Népszava hétfői számában.

Az említett eljárások díjai 4500 forinttal emelkednek, viszont huszonhárom nem peres közjegyzői eljárásból húsz esetben jelentősen drágulnak az eddigi díjak.

Ahol az ügyérték számszerűsíthető, ott minden értéksávban 4500 forinttal nő a közjegyzői díj. Ahol nem számszerűsíthető az ügyérték, ott a megkezdett munkaórák alapján fizetik a közjegyzőt, októbertől pedig a munkadíj is több mint kétszeresére emelkedik. A jegyzőkönyvi tanúsítvány munkadíja így óránként 3000 forint helyett 8250 forint lesz, a jognyilatkozat, végrendelet óradíja 6000 forintról 11 ezerre nő.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara ismertetője szerint nem drágul a közjegyzői díj a gazdaságilag és társadalmilag kiemelkedő esetekben.

Így a régi árakat kell fizetni az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó – kamattámogatással érintett – kölcsönszerződés és jelzálogszerződés közokiratba foglalásáért. Nem kell többet fizetniük azoknak sem, akik élettársi nyilatkozatot tesznek, vagy akik a házastársukkal vagyonjogi szerződést szeretnének kötni, és ingyenes marad a végrendeletek országos nyilvántartásba történő bejegyzése is.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.