Októberben visszavonták egy békéscsabai iskola engedélyét, a vizsga előtt nem sokkal tudták meg a diákok, hogy nem érettségizhetnek

2019. május 9., 13:05

Szerző:

Egy magániskola pénteken jött rá, hogy tavaly októberben megszűnt az az iskola, az Operando, ahonnan ők még januárban felnőtt tanulókat vettek át. Emiatt most 28-an nem érettségizhetnek – írja a hvg.hu.

Az Operando Általános és Középiskola 2015-ben kapott működési engedélyt összesen három budapesti és békéscsabai telephelyen, a Békés Megyei Kormányhivatal viszont októberben visszavonta az engedélyét.

Az iskola fenntartója, Petró András állítása szerint a döntés után azért kezelték még hónapokig sajátjukként felnőtt tanulóikat, mert nem akarta, hogy sokáig elhalasszák az érettségi vizsgáikat. Most viszont pont emiatt nem tehetik le az érettségit a hallgatók.

Még az engedélyük megvonása után is osztályozták a diákokat, akiket csak januárban adtak át a Pannon Oktatási Központnak. Csak az érettségi első napja előtti hétvégén, nem hivatalos úton derült ki, hogy a néhány hónapos üresjárat miatt lőttek az érettséginek. Az átvett diákok ugyanis nem rendelkeznek szabályosan lezárt félévvel.

A portál forrásai szerint a Fővárosi Kormányhivatal munkatársa hívta fel a Pannon Oktatási központ fenntartójának a figyelmét arra, hogy legyenek körültekintők az Operandóból átvett érettségizőkkel. Már korábban is probléma merült fel az intézménnyel szemben. Megvizsgálták az iskolát, ekkor derült ki, hogy 28 diáknak hónapokon át nem volt tanulói jogviszonya.

Érettségi Budapesten Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A figyelmeztetés után a Pannon Oktatási Központ gyorsan emailt küldött a tanulóknak, hogy mégsem kell bemenniük hétfőn vizsgázni.

Tavaly nyáron már meghiúsították az Operando majdnem 170 érettségizőjének vizsgáit. Az írásbeli után nem engedték a diákokat szóbelizni, mivel a hatóság szerint az írásbeli dolgozatok megoldásai gyanúsan hasonlítottak egymásra. Az iskola bírságot kapott, és az érettségiztetésre való jogosultságát két évre felfüggesztették. Mire a a vizsgázók egyedi határozatai megszülettek, addigra a tavaly őszi pótvizsga határidején is túl voltak, így a 170 diák lemaradt az érettségiről.

Ezután a Békés Megyei Kormányhivatal is vizsgálatot rendelt el, ők vonták vissza a működési engedélyt tavaly októberben.

A hvg.hu azt írja, hogy a most hoppon maradt vizsgázók esetleg osztályozó vizsgákkal pótolhatják majd jegyeket, és az őszi pótérettségin próbálkozhatnak legközelebb.