November 30-án tüntetnek a pedagógusok a béremelésért és a munkaterhek csökkentéséért, sztrájkról egyelőre nincs szó

2019. november 22., 15:39

Szerző:

November 30-án tüntetnek a pedagógusok az oktatásban résztvevők béremeléséért és a munkaterhelés csökkentéséért – jelentette be ma a Pedagógusok Szakszervezete a társzervezetekkel közös sajtótájékoztatóján.

A pénteki tájékoztatón Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke elmondta, hogy valamennyi jelenlévő szervezet véleményét tolmácsolja. Közölte, hogy 2019. november 22-ig adtak haladékot a kormánynak, hogy teljesítse a követeléseiket, de a kormány szerdai üléséig nem hozott döntést a kérdésben.

– Úgy véljük, hogy a kormányban nincs elég politikai akarat az oktatás valódi problémáinak megoldására

– jegyezte meg.

Szabó Zsuzsa hangsúlyozta, hogy ezek már nem csak a pedagógusokat érintik, mivel a holnap munkavállalói ma ülnek az iskolapadban. Úgy látja, társadalmi problémák megoldását várják a pedagógusoktól, miközben nem kapnak segítséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógusok nagy része lassan nyugdíjba megy, nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket.

Megjegyezte, hogy a szakképzésben dolgozók a napokban elfogadott törvény alapján elveszítik a közalkalmazotti státusz jogbiztonságát, amelyet nem előzött meg társadalmi egyeztetés. Így szakmailag is bizonytalanságban tartják a pedagógusokat.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elmondta, hogy teljes egészében megegyeznek a PSZ elképzelései a közszférában dolgozókéval. Úgy véli, a közös fellépés egy olyan típusú összefogás a közszféra részéről, amely egyértelművé teszi, hogy amikor a pedagógusok az oktatás feltételeinek és a munkakörülmények javításáráért állnak ki, akkor minden magyar állampolgárért és minden magyar gyermek jövőjéért teszik azt.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megfogalmazása szerint azt akarják, hogy elégedett pedagógusok legyenek az iskolában, mert ők tudják felruházni a gyerekeket valós kompetenciával, akik megállják a helyüket a munkaerőpiacon. Céljuk, hogy a kormány vegye komolyan a szakszervezetek követeléseit, és építse be követeléseiket a döntéshozatalba.

Ősszel a PSZ nem reprezentatív felmérést készített több mint 4 ezer fő részvételével a pedagógusok leterheltségéről, ezt pénteken Totyik Tamás, a PSZ alelnöke és Fazekas Elek szociológus PhD hallgató ismertette. Ebből az derült ki, hogy a magyar pedagógusok leterheltsége kiugróan magas.

A magyar kormány 2008-ban mérte fel a pedagógusok leterheltségét, akkor még 22 óra volt a tanítással lekötött idő, és minden túlmunkát kifizettek. Akkor nagyjából 42 óra munkaterhelés jött ki egy heti munkaként.

Ehhez képest idén átlagosan 25 órát oktatnak a tanárok egy héten a helyettesítésekkel együtt. Készítettek viszont egy olyan mutatót is, amely a teljes terhelést tartalmazza, vagyis benne van a felkészülés, a magánórák, az esti tagozat, szakmai folyóiratok olvasása.

Eszerint átlagosan heti 56 órát dolgoznak, és 90 százalékuk dolgozik többet heti 40 óránál. A kis településeken dolgozók némileg többet, mivel ott nagyobb a pedagógushiány.

A válaszadók 71 százalékuk nyilatkozta azt, hogy kisebb terhelés mellett jobb munkát tudna végezni.

Megjegyezték, hogy a felmérés szerint mentálisan is sokkal fáradtabbak a kollégák a 2008-as állapothoz képest, de nemzetközi összehasonlításban is romlott a helyzet. Totyik Tamásék megállapították, hogy drasztikusan megváltozott a pedagógusok terheltsége, és nem csak bér kérdése feszíti a pedagógus társadalmat.

Az Emmi pénteken közleményt adott ki arról, hogy jelentősen javult a pedagógusok anyagi megbecsültsége 2010 óta, a bérek átlagosan 50 százalékkal nőttek. Totyik Tamás erre reagálva a KSH adatai alapján megjegyezte, hogy

valójában 4 százalékos béremelésről beszélhetnek, nem 50 százalékról.

A sajtótájékoztató előtt pár perccel a PSZ levelet kapott Gulyás Gergelytől, amelyet felolvastak a sajtótájékoztatón. A kancelláriaminiszter ebben azt írta, hogy az óvodásba járásról és a tankötelezettségről szóló módosítások kapcsán számos észrevétel érkezett a kormányhoz. A kifogásolt kérdésekről egyeztetést kezdeményezett, ezért várja november 26-án délelőtt a PSZ képviselőit.

A szakszervezetek képviselői közölték, hogy ezt egyértelmű időhúzásnak tekintik.

A gyerekek jövője, a jövő oktatása érdekében ezért a PSZ 2019. november 30-ra tüntetést szervez. A Magyar Tudományos Akadémia elé 12 órára várják a résztvevőket, onnan közösen vonulnak a Parlament elé, 14 órától ott kezdődik a tüntetés. A szervezők az oktatásban dolgozók bérének emelését, az óraszámok és munkateher csökkentését, a pályakezdők támogatását, az intézményi feltételek javítását, a hatévesek kötelező beiskoláztatásáról szóló jogszabály eltörlését követelik.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.