Nem azt a ferencvárosi iskolát újították fel a fideszes vezetés alatt, ahova sok roma diák jár, pedig megkapták a támogatást

2020. január 28., 19:40

Szerző:

A IX. kerületi önkormányzat testülete 2019. június 27-én úgy döntött, hogy három kerületi iskola számára 39 millió forintot ajánl fel egy-egy okostanterem kialakítására. A három kiválasztott intézmény a Szent-Györgyi Albert, a Kosztolányi és a József Attila Általános Iskola volt. A kivitelező, a UPC iskolakezdésre el is készült, szeptember 12-én levelet küldött az alpolgármesternek, hogy a Szent-Györgyiben, a Kosztolányiban és a Leövey Klára iskolában a digitális tantermek időre elkészültek. Vagyis a József Attila Általános Iskola valahogy menet közben eltűnt a kedvezményezettek közül – derül ki a 444 cikkéből.

Az előterjesztésben, amiről a képviselők szavaztak, illetve a helyi tankerülettel kötött szerződésben is a József Attila szerepelt, de végül mégis egy másik iskolába jutott el a támogatás.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy azon túl, hogy nem vettek figyelembe egy demokratikus döntést, és megszegtek egy állami intézmény és önkormányzat közti szerződést, pont azt az iskolát húzta le a tankerület a listáról, ahova köztudottan nagyon sok ferencvárosi roma jár.

A Mester utcai iskola azok közé az intézmények közé tartozik, amelyek miatt 2019. februárban jogerősen pert vesztett az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az ítélet szerint a minisztérium felelős azért, mert majdnem 30 iskolában szegregáltan oktatják a cigány és a nem cigány gyerekeket.

Fotó: Wikimedia.org

A digitális tantermek a szakemberek szerint pont az integráció területén a leghatékonyabbak. A rendszer egy nagy méretű digitális táblából, tanári számítógépből és táblagépekből áll össze, ez meggyorsítja az oktatást, a számonkérést, az értékelést, fejleszti a digitális írást, olvasást.

A projektért a tankerületi igazgató, Tolnai Marianna felelt. Vele kötött szerződést Ferencváros korábbi polgármestere, a fideszes Bácskai János. Tolnai előre megkapta az előterjesztést, az iskolák ekkor stimmeltek. Az előterjesztés megszavazását követően a szerződést szintén elküldték Tolnai Mariannak, a József Attila Iskola itt is a helyén volt. Majd a végső, már szignózott szerződésben is a helyes intézmények szerepeltek.

Ezt követően azonban a tankerület által a kivitelező UPC-hez küldött ajánlatkérőben már nem a József Attila iskola szerepel, hanem a Leövey Klára. Így aztán a UPC a megrendelőnek megfelelően ebbe az iskolába építette fel az okostantermet.

Tolnai Marianna 2019. december 16-án levelet írt Baranyi Krisztina polgármesternek, amiben arra kérte, hogy módosítsák a szerződést, ugyanis adminisztrációs hiba történt, véletlenül rossz intézmény került a szerződésbe. A kerületi jegyző, Dombóvári Csaba már kivizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy annyiszor egyeztették a projekt minden részletét, hogy teljesen kizárt az adminisztrációs hiba. Megállapítása szerint súlyos szerződésszegés történt. 

Baranyi Krisztina polgármester a 444-nek azt mondta, hogy elfogadhatatlannak tartja a történteket, az ügyet kivizsgálják, a szabálytalanul felhasznált pénzt pedig visszakéri az önkormányzat.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.