Péntek este tízkor tették közzé az új Nemzeti alaptantervet

2020. február 1., 15:35

Szerző:

Péntek este tízkor megjelent a Nemzeti alaptantervről szóló kormányrendelet, amit még idén szeptemberben bevezetnek az első, ötödik és kilencedik évfolyamon. A hvg.hu elemezte a benne foglaltakat.

Pár napja a hvg.hu írta meg, hogy csütörtökön vagy pénteken már tényleg nyilvánosságra hozzák a régóta lebegtetett alaptantervet. Igaz, azt még nem lehetett tudni, hogy új, vagy átdolgozott dokumentumról van szó.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfót aztán megerősítette, hogy pénteken valóban nyilvánosságra hozzák az új Nat-ot.

Ez történt meg este tízkor. Ez alapján kijelenthető, hogy nem új alaptantervről van szó, hanem a régi átdolgozásáról. 

A tanulók terhelése valóban csökken, az új dokumentum évfolyamonként meghatározza a diákok maximális heti óraszámát.

Eddig alsóban 27-30, felsőben 30-34, középiskolában pedig 39-43 órája volt a diákoknak. Ezentúl az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amiből 22 a kötelező. A 11-12. évfolyamon összesen a maximum óraszám 34 óra lesz, a kötelező ebből 11. évfolyamon 25, a 12. évfolyamon 24 óra. Ehhez jön még négy kötelezően választható tárgy.

A Nat a bevezetőben az aktív tanulást hangsúlyozza, továbbá azt, hogy „a tanulási tevékenység legfőbb célja olyan tanulói kompetenciák fejlesztése, amelyek lehetővé teszik az ismereteknek különböző helyzetekben történő kreatív alkalmazását”. Kitér a kompetenciafejlesztésre, a differenciálásra, a páros munkára, a témahetek, projektnapok szükségességére. Egyéni tanulási utakról ír és képességkibontakoztatásról.

Továbbra is kötelező tantárgy lesz az etika, amit csak a hittan válthat ki. Új elem, hogy a természettudomány a 7-8. évfolyamon összevonva is oktatható, de lehet külön biológia, fizika, kémia.

Rögzíti, hogy a tanulóknak a középiskolai tanulmányaik végére képesnek kell lenniük elérni „a KER szerinti B2 szintet, de legalább a középszintű nyelvi érettségit”. Idegen nyelv tanulási terület két tantárgyat ölel fel, az élő és a klasszikus idegen nyelvet. Az első nyelv oktatását 4. évfolyamon, a másodikat a 9. évfolyamon kell megkezdeni.

Fotó: MTI/Marjai János

A felső tagozatos irodalom tananyagba bekerült Wass Albert és Nyírő József. A gimnazistáknak kötelező lesz elolvasni az Adjátok vissza a hegyeimet című regényt. Az előírt szerzők között továbbra sincs kortárs, megjelent viszont Agatha Christie, Orwell és Bohumil Hrabal.

A Nat-ban az előzetes sajtóinformációkkal ellentétben megjelenik a digitális kultúra tantárgy is. Ennek célja olyan naprakész ismeretek és készségek átadása és kialakítása, amelyek a tanulót az információs társadalom sikeres és hasznos tagjává teszik. A tárgyat már 3. osztálytól bevezetik, és végigkíséri a tanulókat a középiskola végéig.

Az általános iskolában 1-7. évfolyamig lesz egy új tárgy is, a Technika és tervezés, amely a problémamegoldó gondolkodást, a saját tapasztalás útján történő ismeretszerzést helyezi a középpontba.