Konténerekből kialakított tantermekben kezdhetik a jövő tanévet az elsősök több településen

2019. szeptember 20., 09:40

Szerző:

Konténertantermekben kezdhetik a tanévet jövőre az első osztályosok több budapesti iskolában, a tankerületek már tervezik ezek beszerzését – tudta meg a Népszava.

A lap forrása szerint az egyik fővárosi tankerület legutóbbi értekezletén vetődött fel a férőhelybővítés szükségessége, amire a köznevelési törvény idén nyáron elfogadott módosítása miatt van szükség. Jövőre lép ugyanis hatályba az a rendelkezés, ami kötelezővé teszi minden, augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyermeknek az iskolába járást.

Az iskolákban emiatt az első osztályosok létszámának növekedésével számolnak. Előfordulhat emiatt, hogy több helyen két osztály helyett hármat is indítani kell. Ehhez viszont bővíteni kell a férőhelyeket, ami konténertantermekkel oldható meg a leggyorsabban.

– Ez az eset is azt mutatja, hogy ismét egy elsietett, átgondolatlan döntés született, nem mérték fel, lesz-e minden iskolában helye a hatéveseknek – nyilatkozta a lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás ismertette a PSZ becsléseit is, amelyek szerint jövőre átlagosan félosztálynyival lesz magasabb az elsősök száma.

Konténeriskola Érden
Fotó: erdmost.hu

A szakszervezet adatai szerint jelenleg a hatévesek legalább negyede marad egy évvel tovább óvodában. Bár a statisztikák alapján lenne elég férőhely, az általános iskolák kihasználtsága ugyanis átlagosan 80 százalék körüli, települési szinten viszont már nagy különbségek vannak. Kisebb vidéki településeken előfordulhat, hogy a férőhelyek 50–60 százalékát sikerül csak feltölteni, míg a megyeszékhelyeken vagy a fővárosban nem ritka a 100 százalékos vagy azt meghaladó kihasználtság.

Az általános iskolák 1–4. évfolyamán jelenleg 27 fő a maximális létszám, ezt a tankerület engedélyével maximum 20 százalékkal lehet túllépni. A sajátos nevelési igényű gyerekek pedig kettő, esetenként három főnek számítanak. A PSZ alelnöke szerint az is kérdés, hogy mindenhol lesz-e elegendő pedagógus.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.