Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Borzasztó állapotban van a kecskeméti iskola épülete, a gyerekek szemébe és ebédjébe is jutott a vakolatból

2019. szeptember 9. 16:50 - szerző: 168 Óra

Nagyon rossz állapotban van a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola épülete, sok szülő azt fontolgatja, hogy az undorító mosdó, a nem mindig üzemelő fűtés és a hulló vakolat miatt kiveszi gyerekét az intézményből. A tankerület által megrendelt szakvélemény szerint viszont nem balesetveszélyes az épület – írja az Index.

A Zrínyi már évtizedek óta Kecskemét egyik legjobb általános iskolája. 2011-ben azonban

egy gyermekre hullott a vakolat, a szaruhártyája meg is sérült.

A lap forrásai szerint az is előfordult, hogy az étkező plafonjáról a gyerekek ebédjébe hullott a vakolat. A szülők az elmúlt években háromszor is maguk álltak neki leverni a vakolatot, hogy megelőzzék a bajt. Egyik forrásuk elmondta, hogy tavalyelőtt két hétig nem volt fűtés az iskolában. A WC-k és a mosdók állítólag borzalmas állapotban vannak, folyamatosan eldugulnak. Azt is a szülők oldották meg, hogy a dugulást ideiglenesen elhárítsák.

A fa nyílászárók régiek, elkorhadtak, a lépcsők nagyon csúsznak, az udvaron egy felsővezeték leszakadt. Az osztálytermeket a szülők próbálják rendben tartani. A beszámolók alapján átfogó felújításra lenne szükség.

Fotó: Facebook

A tankerület szakértői véleményt készíttetett az iskola állapotáról, amelyben kijelentették, hogy az iskola nem balesetveszélyes.

Az épület a város tulajdonában van, de a vagyonkezelői jog a tankerülethez tartozik. Az Index érdeklődésére a Kecskeméti Tankerületi Központ az alábbi választ adta:

„A híresztelésekkel ellentétben biztonságos a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola, a balesetveszélyes részeket a Kecskeméti Tankerületi Központ lekerítette, és elkezdte a helyreállítási munkálatokat is. Az épület érvényben lévő tűz-, villám- és érintésvédelmi felülvizsgálatát 2019. szeptember 1-jén újból elvégeztettük. A felülvizsgálat eredménye alapján közvetlen balesetveszélyt okozó hiba nem áll fenn. (...) A fellazult vakolat és a korrodált elemek bontása megtörtént, a tankerületi központ jelenleg a helyreállításhoz szükséges előkészületeket végzi, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a kivitelezői munka. (...) Terveink szerint a homlokzat helyreállítása október végéig elkészül.”