Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie egy gimnázium tanulóinak, mert megsértettek egy tanárt, aki összejött egy diáklánnyal

2019. október 17. 13:54 - szerző: 168 Óra

Dalnoki Szilárd, a Momentum Mozgalom Zala megyei képviselője szerdán Facebook-oldalán közölte, hogy a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban az iskola udvarán, a teljes gimnázium előtt kellett bocsánatot kérni egy tanárnak és több tanulónak egy diákcsíny miatt – vette észre a Nyugati Fény.

A diákok az iskola udvarán, papírból felolvasva, mikrofonba mondták el, hogy bocsánatot kérnek, majd megtapsolták őket.

Dalnokit az iskola egy diákja tájékoztatta az esetről. A képviselő jelezte, hogy mélységesen megdöbbentette, hogy diákokat és tanárokat ilyenre kényszeríthetnek, és felszólította az illetékes szerveket, hogy vizsgálják ki az ügyet. Emellett a politikus felveszi a kapcsolatot a Társaság a Szabadságjogokért civilszervezettel, az esetleges jogi segítség biztosításáért.

Az ügy előzményét a diákok mesélték el a Nyugati Fénynek, és a bocsánatkérés hanganyagát is elküldték a portálnak. Eszerint tavalyig az iskolában tanított egy férfi pedagógus, aki összejött egy 17 éves tanítványával. Emiatt aztán a tanárnak el kellett hagynia az iskolát.

Idén szeptemberben a gimnázium 12.B osztályának tanulói egy vicces műsort adtak elő, amelyben utaltak a viszonyra is. A műsort végignézte a tanár édesanyja is, aki jelenleg is az iskolában oktat. Ezután a diákok elmondása szerint a férfi tanár visszajárt az intézménybe, és azt követelte a műsorban résztvevő diákoktól, hogy kérjenek tőle nyilvánosan bocsánatot, különben rendőrségi feljelentést tesz. A bocsánatkérés pár napja meg is történt. Az eset minden egyes érintettjétől bocsánatot kellett kérni, köztük a tanártól és a gimnáziumban megismert barátnőjétől, akik a tanúk szerint elégedetten mosolyogtak.

Fotó: vajdazala.hu

A cikkre reagálva a gimnázium megbízott vezetője, Varga Sz. Gábor az intézmény honlapján azt írta, hogy a bocsánatkérés nem megszégyenítés.

„A bocsánatkérés a felnőtt erkölcsiség megnyilvánulása, amely a másik ember személyének tiszteletén alapul. Ez pedig az európai kultúrában bármilyen közösségi együttélés, így az iskolai nevelő-oktató munkának is nélkülözhetetlen feltétele. A bocsánatkérés abból a felismerésből fakad, hogy ha akarva-akaratlanul meg is sértjük embertársainkat, mindig van lehetőségünk helyre hozni azt, amit rosszul tettünk. Ez közösséget érintő esetekben nyilvánosan történik”

– magyarázta. Hozzátette, hogy a 12.B osztály kedden bátran élt ezzel a lehetőséggel, példaértékű tettüket az iskolai közösség döntő többsége kellő átérzéssel fogadta.

A honlapon már az osztályfőnök nyilvános bocsánatkésére is olvasható, amelyben kijelentette, hogy az osztályműsor súlyosan sértette az érintettek becsületét, egyúttal elhatárolódnak a Nyugati Fény cikkétől.