Ma már fele annyit keres egy magyar tanár, mint észt kollégája

2019. július 27. 09:12 - szerző: 168 Óra

Kétszer annyit keres ma egy észt pedagógus, mint magyar kollégája. A 444 a finn Jyrki Halonen, az egykori iNteRNeTTo egykori helsinki mutációjának szerkesztője segítségével mutatja be, hogy milyen különbségek vannak a két ország tanári fizetései között. Azért Észtországot vették az összehasonlítás alapjául, mert az észtek a rendszerváltáskor még szegényebbek voltak nálunk, de 2005–2006 körül lehagytak minket az egy főre jutó nemzeti jövedelemben.

Nemrég a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított annak bemutatására, hogy az Orbán-kormány által hangoztatott béremelések messze nem teljesültek. A fényképeken a pedagógusok azt mutatják meg, hogy milyen végzettséggel, hány év tapasztalattal rendelkeznek, és azt pontosan mekkora fizetéssel honorálja a magyar állam.

 

A Concorde befektetőcég pedig kimutatta, hogy a magyar pedagógusbérek 2014 óta mindössze 11 százalékkal nőttek, míg a versenyszférában 47 százalékos volt a béremelkedés.

Az összehasonlítás eredménye sokkoló. Eszerint az észt tanárok átlagfizetése 2013-ban 889 euró volt, ma ugyanez 1500 euró, ami több mint 68 százalékos emelkedést jelent hat év alatt.

Pályakezdő általános iskolai földrajz-, kémia- és biológiatanárt 1250 eurós fizetésért keresnek, észt anyanyelvet oktató tanárt pedig 1250–1550 euróért alkalmaznának középiskolában.

Mindeközben Pécsen most bruttó 203 ezer forintért, vagyis 635 euróért alkalmaznak általános iskolai magyartanárt.

– Kétszer annyit keresne egy észt tanár, mint magyar kollégája?

– firtatta Jyrki Halonen.