Kásler Miklós: Nincs pedagógushiány, és a véleménydiktatúra is lecsengőben van

2019. október 30., 10:49

Szerző:

Azt gondolom, nincs pedagógushiány – válaszolt Kásler Miklós arra a kérdésre, hogy égető-e a létszámhiány az oktatásban. Az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek adott interjút.

– Megvan a ritmusa annak, hogy a tanárok milyen periódusokban mennek nyugdíjba, de ezek kiszámíthatók, ismertek. A tanárképzés egyik célja, hogy a nyugállományba vonuló pedagógusokat megfelelő módon lehessen pótolni. Ez így történik. Arra szoktak hivatkozni a létszámhiány kapcsán, hogy sok az álláshirdetés, de gondoljunk bele: a pedagógus is költözik, családot alapít, és életének számos változása indokolhatja, hogy intézményt vált. Ám ez nem feltétlenül jelent szakemberhiányt, emellett az utóbbi időben csökkent a tanulók létszáma

– magyarázta a miniszter.

Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági megh
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a Nemzeti alaptanterv – amelyet jövőre vezetnek be – előkészítése hónapok óta tart, várhatóan megszületik ősszel a kormánydöntés. Azután kezdődhet a tankönyvek átdolgozása és digitalizálása.

Az interjúban szóba került, hogy milyen változások történtek a kultúra területén. 

– Átalakult az előadó-művészeti támogatás: a taorendszer megszűnt a visszaélésekkel együtt, helyette valódi teljesítményen és értékeken alapuló finanszírozást vezettünk be. Pályázni lehet, és azok minősége dönt

– állapította meg, hozzátéve, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum tevékenysége minőségben erősen javult, szélesebb területeket ölel fel.

Kásler Miklós szerint rendkívül gyorsan és magas minőséggel működik a Magyarságkutató Intézet, amelynek nagy előnye, hogy az egy témával foglalkozó, de különböző szakterületekről érkező tudósok együtt dolgoznak, egymás eredményeit felhasználva vonnak le következtetéseket, a legmagasabb tudományos igényességgel.

Azt mi tesszük hozzá, hogy a Magyarságjutató Intézet működéséről túl sok mindent nem lehet tudni azon kívül, hogy 844,7 millió forintos költségvetéssel indították el, amelyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) májusban adott még 410 milliót.

Kásler Miklós szerint azonban a kultúra is jobban teljesít.

– Egy év alatt számos előrelépést tettünk, és kimondhatjuk: véget ért vagy legalábbis lecsengőben van a véleménydiktatúra, amikor még volt, aki megmondta, ki tehetséges és ki nem, és jellemzően ugyanazok kaptak támogatást

– jelentette ki a miniszter.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.