Több mint 1700 pedagógus hiányzik Magyarországon egy héttel a tanévkezdés előtt

2019. augusztus 27. 09:36 - szerző: 168 Óra

Szakszervezeti becslések szerint országos átlagban hetvenen látják el száz pedagógus munkáját. A következő 15 évben ráadásul 60–70 ezren elérik a nyugdíjkorhatárt – írja a Népszava.

A közigazgatási álláskereső portálon még egy héttel a tanévkezdés előtt, augusztus 26-án is 1055 álláshirdetést lehetett találni a tanár szóra rákeresve, és további 696 hirdetés jelent meg a pedagógus címszó alatt. Van olyan iskola, ahol egy–két fő hiányzik, de például a Gyömrői Weöres Sándor Általános Iskolában nyolc tanári álláshelyre várnak jelentkezőket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ rendre arra hivatkozik, hogy a nyári időszakban természetes a betöltetlen álláshelyek számának növekedése, sokan ekkorra időzítik a költözést, munkahelyváltást, de az őszre pedig rendeződik a helyzet.

Ezzel szemben egy Pest megyei iskola tanára azt írta a lapnak, hogy a tanév előtt az alakuló értekezleteken az intézményvezető bejelenti, hogy sajnos nem sikerült 2-4-6-8 kollégát felvenni.

„A feladat megoldásra vár. A szakosokat (ahol még van) szólítják meg előbb. Még két-három osztály belefér, mi az a 30-32 letanított óra hetente? Azután következnek az önként jelentkező nem szakosok. Így lesz fizikatanár is az angolos, matekos is a tesis, és az elsőt tanító még napközis is”

– jegyezte meg. Hozzátette, hogy ezzel a betöltetlen állások 60-75 százalékát el is lehet tüntetni.

Fotó: MTI/Sándor Katalin

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás szerint idén nyáron több álláshelyet hirdettek meg a tankerületek, mint 2018-ban. A közigazgatási állásportálon ráadásul nem jelennek meg az egyházi, alapítványi intézmények, és az állami iskolák betöltetlen álláshelyei közül a GYES-en, fizetés nélküli szabadságon, tartós táppénzen lévők álláshelyeire nem hirdetnek pályázatot.

A PDSZ becslése alapján országos átlagban 100 pedagógus munkáját 70 tanár látja el. A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar előrejelzése szerint ráadásul 60–70 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt a következő 15 évben, utánpótlás pedig alig várható.