Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az emelt szintű érettségit okolja a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, amiért kevesebben jelentkeztek az egyetemekre

2020. július 6. 07:19 - szerző: 168 Óra - forrás: mfor.hu

Muszáj lenne megerősíteni a közoktatást, hogy többen jussanak be az egyetemekre

– jelentette ki a Szegedi Tudományegyetem kancellára. Fendler Judit az mfor.hu-nak adott interjújában azt mondta, az emelt szintű érettségi az oka annak, hogy idén 20%-al kevesebben jelentkeztek az egyetemekre, mint tavaly.  

„Miközben a bemenetnél szűkítettünk, a kimenet minősége változatlan. A középiskolák közül kevés az, amely maradéktalanul felkészíti a tanulókat a több tudást igénylő vizsgára, de nem minden család engedheti meg magának, hogy különtanárokat fogadjon.”

 
Fényfelirat a Semmelweis Egyetemen
Fotó: Balogh Zoltán

 

Szerinte csak fokozza a problémát, hogy pont a tanári vagy éppen az ápolói szakokra jelentkeztek kevesebben, miközben az lenne a feladat, hogy a gyerekeknek vonzók legyenek az életpályamodellek. Szerinte változtatni kell a mostani rendszeren és

nem lenne baj, ha többen kerülnének be az egyetemre,

ugyanis aki nem bírja, az menet közben kiesik.

A felsőoktatás esetleges piaci alapú működéséről a kancellár azt mondta:

„Nálunk tizenkét kar van. Vegyünk le ötöt és a klinikai központot, ami a régió legnagyobb egészségügyi ellátója, és akkor piaci alapon fenntarthatóan tudom működtetni az intézményt. Nem fogok tanárokat, agrárszakembereket képezni és végképp nem tanítok zenészeket, amely karokat – ezek a külföldi diákokat sem vonzzák – jelen pillanatban keresztfinanszírozzuk, ahogyan a közfinanszírozott egészségügyi ellátást is. A piaci működés azt feltételezi, hogy nem cipelem a hátamon a veszteséges feladatokat.”