Ötszáz gyereket várnak majd, most 56 kezdte el az első tanévet a majdnem 3 milliós tandíjú debreceni elitiskolában

2019. szeptember 2., 13:30

Szerző:

Szeptember másodikán elindul a tanítás az újonnan felhúzott Debreceni Nemzetközi Iskolában. Közmilliárdokból épült, de nem lesz mindenkinek elérhető. A tandíj óvodában és az alsós évfolyamokban évente majdnem hárommillió forint, később ennél is több. Az iskolába ötszáz gyereket várnak majd, ennek viszont alig tíz százaléka kezd ott ősszel – írja az Index.

A debreceni elitiskola létrehozására még 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány a városi önkormányzattal. Később kiderült, hogy mindez több milliárd forintnyi közpénzből valósul meg. Az építkezést 2018 júniusában elkezdték, idén augusztus 30-án pedig ünnepélyesen át is adták.

Az iskolát a Modern Városok Program részeként finanszírozta a költségvetés nettó 3,8 milliárd forinttal.

Az iskolát ötszáz diákra tervezték, óvodáskortól az érettségiig. Idén 56 gyerekkel indul a tanév, két óvodai és két első osztály indul.

A Debreceni Önkormányzat szerint az iskolát az első évre eleve ötven gyerekkel tervezték, öt év alatt tervezik teljesen feltölteni az intézményt gyerekekkel.

Az ötvenhat gyerek között többségben vannak magyar állampolgárságú diákok, de külföldi és kettős állampolgárságú is van köztük.

Az épülő nemzetközi iskola Debrecenben
Fotó: Czeglédi Zsolt

Egy előzetes szűréssel döntik el, ki járhat az intézménybe. Az iskola közlése szerint iskolapszichológus beszélget a szülőkkel, majd lesz egy fejlődési anamnézis felvételi, ami végigköveti a gyerek fejlődési szakaszait. Ezután az iskola találkozik a gyerekkel. A végleges döntést az igazgató hozza arról, hogy a gyerek járhat-e az iskolába.

Az önkormányzat elutasítja, hogy ezt az iskolát a tehetős szülők miatt kezdeményezte volna a városvezetés. A közpénzből felhúzott iskola a tandíj miatt mégsem lesz mindenkinek elérhető.

Az iskolát teljes egészében a szülők által befizetett tandíjakból akarják majd fenntartani, de ezt a szintet majd csak öt-hét év múlva tudják elérni. Addig a majdnem száz százalékban a Debreceni Önkormányzat tulajdonában álló Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ fedezi a működést. Az önkormányzat így évente 416 millió forintot ad erre a célra.

A tervek szerint az iskolának ötven–hatvan tanára lesz, felük külföldről érkezik. Idén egyelőre négy angol anyanyelvű külföldi tanár, négy magyar anyanyelvű asszisztens tanár, három specialista tanár és egy iskolapszichológus kezdi a tanévet.

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.