Offshore számlán tart 1,2 milliárd forintot Orbán kedvenc államtitkára, aki tagad és feljelent

2018. március 23., 07:18

Szerző:

A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumok alapján:

több mint 4,8 millió dollárt, azaz bő 1,2 milliárd forintot tart egy offshore számlán Szabó Zsolt fideszes képviselő és felesége.

A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár egy belize-i cég, a 2013. júniusban bejegyzett Joy World Enterprise Ltd. mögött áll. A lap szerint a papírokban feltűnt offshore közvetítő cég, a Fidelity és az annak nevében aláíró személyek, valamint a közjegyző is valós személy. A cég számlájának éves fenntartási költségét, 300 dollárt 2017. év végéig fizették meg, ezért a Belize Bank zárolta a betétet és azt a pénz befizetésével lehetne feloldani.

A Magyar Nemzet szerint Szabó Zsolték családi vállalkozása a belize-i dokumentumokon szereplő hatvani címre van bejegyezve.

Kitérnek arra, hogy Szabó Heves megye egyik legbefolyásosabb embere, aki Egerben született és 1990 előtt a Jászszentandrási Haladás Mgtsz-ben dolgozott, majd a hatvani Aranyfácán Konzervgyár alkalmazta. Ma több – nemcsak offshore hátterű – cégben is tulajdonos. 2006-ban lett Hatvan városának fideszes önkormányzati képviselője, egyúttal akkor ellenzékben lévő pártja frakcióvezetője. 2010-ben választották Hatvan polgármesterévé. 2014-ben azonban – a parlamenti képviselőséggel való összeférhetetlenség miatt – kénytelen volt megválni tisztségétől.

Szabó Zsolt államtitkár avat
Fotó: Facebook/Szabó Zsolt

Akkor a parlamenti munkát választva a kormányban is helyet kapott: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárává nevezték ki. Hatvanban a helyiek az alpolgármesterét, Horváth Richárdot választották a város első emberévé. Szabó ennek ellenére sem bízott Horváthban, a hivatalban maradó kabinetfőnöke, Tóth Csaba ugyanis Szabó ott hagyott kezeként működött. Horváth Richárd hamar megelégelte a gyámságot – jellemző, hogy a kabinetüléseken Tóth számoltatta el a polgármestert a dolgozók elmondásai alapján –, így bizalomvesztés miatt végül megvált Tóth Csabától.

Amióta Szabó Zsolt helyben meggyengült, Hatvan „kispadra” került, hiszen az államtitkár-képviselőhöz lojális polgármesterek településeinek milliárdok jutottak a településfejlesztési operatív program (top) forrásaiból, Hatvannak pedig mindössze 55 millió forint. Emiatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy februári kormányinfón nyíltan és élesen bírálta: egyebek között arról beszélt, hogy Szabó Zsolt súlyos hibát követett el, ezzel Hatvan pályázataira utalt. Mint megírtuk, február végén magához rendelte őt és Horváth Richárd polgármestert, ám nem tudta kibékíteni a feleket.

A Magyar Nemzet szerint Szabó Zsolt érdekköre az évek alatt hírportált és televíziót épített fel, amely minden lépését megörökíti. Ismerői hatalmas munkabírású embernek tartják, aki egyébként nem csak kampányidőszakban járja a városokat, falvakat. Mindenből képes protokolleseményt kovácsolni, jellemző, hogy saját hatvani Fidesz-irodájának átadását is szalagátvágással ünnepelte.

Szabó Zsolt a Magyar Nemzet cikkének megjelenése után néhány órával a Facebookon reagált. azt írja, hogy

„a mai napon a sajtóban megjelent hamis vád, mely szerint én a tulajdonosa vagy igazgatója lennék egy olyan off-shore cégnek, amelynek számláján nagy összegű készpénzt tárolnak, hazugság. Ez nem más, mint Simicska Lajos és pártjának a Jobbiknak szervezett lejárató akciója.

Büntetőjogi felelőségem tudatában kijelentem, hogy sem nekem, sem feleségemnek, sem hozzátartozóimnak nincs a tulajdonában a hatvani irodaházba bejelentett offshore cég, és abban semmilyen tisztséget nem viselünk.

Az ügyben feljelentést teszek mindazok ellen akik a fent leírtakkal vádolnak és minden olyan médium ellen is, amelyek az említett vádakkal illettek."

 

Helyreigazítás: 

A 2018., március 23-án Offshore számlán tart 1,2 milliárd forintot Orbán kedvenc államtitkára, aki tagad és feljelent címmel közzétett írásunkban – a Magyar Nemzet hasonló tartalmú, és állítólagosan dokumentumokkal alátámasztott cikkére hivatkozva – számos más sajtótermékkel együtt valótlanul híreszteltük, hogy Szabó Zsolt államtitkár és felesége áll a Joy World Enterprise Limited cég mögött, melynek belize-i számláján több, mint 1,2 milliárd forint van. A nevezett cég nem áll Szabó Zsolt államtitkár és felesége – sem közvetett, sem közvetlen – irányítása, tulajdonlása, befolyása alatt.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.