Már két kormányhivatal dolgozik a budapesti trágyaszag forrásán, de úgy tűnik, egy álhírrel hülyére vették őket

2019. szeptember 4., 17:02

Szerző:

Írásbeli kérdésben fordult az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a kormányhoz, hogy tájékozódjon a fővárosban augusztusban terjengő tömény trágyaszag forrásáról. A képviselő és a kormány igyekezete beérni látszott:

Orbán Balázs államtitkár tájékoztatása szerint a Pest Megyei Kormányhivatal a Fejér megyei Alcsútdoboz melletti Óbarok településen találta a szagforrást, pontosabban az Óbaroki Kerti Vasút Kft. által Óbarok-Újbarok-Bodomér közötti földeken végzett trágyázási tevékenységéből származott a szag.

Ahogy azt a hvg.hu is írja, semmilyen cégbejegyzésben nem szerepel az említett cég. Ami fellelhető róla, az egy láthatóan viccesnek szánt álhír-blogon található, miszerint egy pécsi Jövő Generációja Egyesülethez köthető a cég, amit egy bizonyos Egres Béla vezet. Ezen a néven az elmúlt évtizedben számos álhírt küldött egy ismeretlen számos szerkesztőségnek, pártnak, hivatalnak, amit rendre be is nyeltek egyesek.

Könnyen elképzelhető, hogy ezúttal a kormányhivatalt viccelte meg valaki a szag forrásáról, ráadásul Orbán Balázs államtitkár Bangónénak küldött tájékoztatása szerint mivel a település nem Pest megyében van, két kormányhivatal is dolgozik az ügyön.

A hvg.hu is megjegyzi, hogy a céget először a Budaörs Info nevezte meg, ám hamarosan le is vették a hírt, ahogy azonosították az álhír-virtuóz Egres Bélát az "értesülés" mögött.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.