Megduplázódott a nyúlfogyasztás Magyarországon

2020. október 17., 15:36

Szerző:

Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton, a Csak nyúl elnevezésű debreceni nyúlfesztivál megnyitóján.

Nagy szerint az itthon méltatlanul elfeledett nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék: a húsételek közül ennek a legmagasabb a fehérjetartalma és a legalacsonyabb a koleszterin és a zsírszintje.

Visszaemlékezett, hogy három évvel ezelőtt az Agrármarketing Centrummal és a nyúl terméktanáccsal közös kampányt indítottak a nyúlhús népszerűsítésére. Többek között ennek köszönhető szerinte, hogy a korábbi 15-20 dekás átlagfogyasztás mára már megduplázódott.

Emékeztetett, hogy jelenleg is lehet pályázni egy 50 milliárd forintos, állattelepek korszerűsítését szolgáló támogatásra. Elmondta, hogy máris számos nyúltenyésztő jelezte fejlesztési szándékát.

Ezen felül felhívta a figyelmet az otthoni nyúltartásra is: két anya és egy bak egy család egész éves húsigényét ki tudja elégíteni, tartásukhoz pedig a kerti melléktermékeket is fel lehet használni, így bőven megéri ezzel foglalkozni.

"Ha szeretnénk a magyar gasztronómiát megújítani, akkor a nyúlnak ott a helye az asztalon" - mutatott rá az agrárminiszter.

Elhangzott az is, hogy a magyar nyúlexport mértéke is jelentősen megnövekedett az elmúlt években.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.