Hiába emelték a nyugdíjat, a szegényebbek súlyos ezreket buktak miatta

2019. november 28., 12:51

Szerző:

A Nagyatád mellett élő Margit néni 37 évet dolgozott gyógyszertárban, Tavaly valamivel több, mint 43 ezer forintot kapott havonta, s mivel ez nem haladta meg a 28 500 forintos minimálnyugdíj 150 százalékát, jogosult volt a közgyógyellátásra: gyógyszereinek megvásárlásához havi hatezer forintot kapott.

A nyugdíjemelés egy bő ezrest jelentett neki havonta, összességében viszont ötezer forint mínuszt: 

kicsúszott a 150 százalékból, így elbukta a támogatást.

Az elmúlt években sokan kerültek hasonló helyzetbe, mint a nyugdíjas falusi asszony: miután a minimálnyugdíj 2008 óta változatlan – elvileg jövőre emel rajta valamelyest a kormány –, így a nyugdíjemelések miatt mind többen kerültek ki a támogatottak közül – írja a Népszava.

A lap egy olyan házaspárt is bemutat, amely a rendszer miatt

14 ezer forintot bukott a 2,7 százalékos nyugdíjelemés után. 

A tizenegy éve változatlan minimálnyugdíjhoz viszonyított támogatási rendszer a fiatalokat is sújtja, mert a számukra nyújtott támogatási formák is ezekhez az értékhatárokhoz kötöttek. Balajtiék, akik egy Kaposvár és a Balaton közötti faluban élnek például a hétezer forintos lakhatási támogatásuktól estek el miatta. Pedig alig keresnek többet, mint a minimálbér. Az egy főre eső jövedelmünk a családi pótlékkal együtt 1241 forinttal meghaladja a jogosultsági határt.