Figyelmeztetik a nyugati cégvezetőket: a válságban a bankok és az áruházak kerülhetnek Orbánék üzleti célkeresztjébe

2020. április 2., 06:28

Szerző:

Sosem látott mértékben zuhant szerdán a forint, a Magyar Nemzeti Bank szerda délutáni beavatkozása előtt 369,5 forintba került egy euró. A trend tart egy ideje, tavaly áprilisban átlagosan 320 forint volt, decemberben közel 331, idén márciusban 345, a mostani hirtelen gyengülés azonban elemzők szerint 

a felhatalmazási törvény miatt történhetett.

A piaci szereplők politikai kockázatot látnak a demokráciákban szokatlan lépésben, írja a 444. Főleg az a tény, hogy a különleges felhatalmazásnak nincs világos időbeli korlátja, és ez sok jel szerint a gazdasági döntéshozóknak is elvette a kedvét Magyarországtól.

 

Ezt a vélekedést erősíti két nagy presztízsű nemzetközi tanácsadó cég jelentése is, amelyeket előfizetőiknek küldtek ki a törvényről. Ezeket a hírleveleket befektetők, vállalatvezetők olvassák, akik szívesen tájékozódnak a kifejezetten piaci kockázatokat elemző írásokból.

A főként a posztkommunista térséggel foglalkozó Eurasia Group arra figyelmeztette kedden az ügyfeleit, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök körei komoly pénzektől esnek el a válság miatt, mert például sokat fektettek turizmusba, és innen idén nem lesz bevételük.

Ezért a gazdasági mentőcsomagokból Magyarországon várhatóan nagy szelet jut majd a politika-közeli nagyvállalkozóknak, illetve új források után nézhetnek Orbánék. 

Emlékeztetnek, hogy számos külföldi tulajdonost űztek el Magyarországról az elmúlt években az adórendszer és a törvényi környezet átalakításával. A tanácsadócég arra figyelmeztet, hogy a kiskereskedelmi áruházak és a bankok lehetnek a legnagyobb veszélyben most, mert Orbán szeretne ezeket a területeket is házon belül tudni,

de szemben a közművekkel, az energetikával és a sajtóval, itt eddig csak mérsékelt sikereket ért el.

Az Eurasia Group szerint a gyártulajdonosoknak nincs félnivalójuk, különösen a német tulajdonban lévők vannak biztonságban, de például az élelmiszer-feldolgozók – figyelmeztet az Eurasia – „jobban teszik, ha felkészülnek a támadásokra”.

A tanácsadók szerint a rendkívüli veszélyhelyzet akár a 2022-es választásig eltarthat Magyarországon. A világ összes kontinensén jelen lévő, szintén amerikai központú Teneo tanácsadó cég is osztja ez utóbbi határidőt, szerintük intő példa, hogy a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” szintén évek óta tart, holott tömeges bevándorlás rég nem érinti az országot. A Teneo szakértői szerint

a mostani felhatalmazási törvényre egyelőre nincs különösebben rászorulva a Fidesz,

ezért arra következtettek, hogy a kormánypártnak a törvény egy óvintézkedés, hogy ha válság következne, és a párt népszerűsége drámaian zuhanna, a törvényt kihasználva tudja a kormány rendkívüli intézkedésekkel stabilizálni a hatalmát.

A felhatalmazási törvényről meglepően sok szó esik a világsajtóban, és szinte kivétel nélkül negatív kommentárok születtek róla, írja a 444.