Már a NAV is nyomoz az EU-s pénzből szervezett kamu sportnapok miatt

2019. november 6., 09:59

Szerző:

Nemcsak az Európai Csalás Elleni Hivatal, hanem már a NAV is nyomoz a hátrányos helyzetű településeken szervezett gyanús sportnapok ügyében, amelyeket a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány szervezett 450 millió forint uniós támogatásból – derült ki az RTL Klub Híradójából.

A híradó érdeklődésére az ügyészség megerősítette, hogy

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt a NAV is eljárást indított.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint, ha bebizonyosodik a szabálytalanság, akkor a költségvetésnek kell visszafizetnie az uniós támogatást. A politikus közölte, hogy egészen tragikus dolog, hogy ezeket a pénzeket a legszegényebb emberek felzárkóztatására kellene fordítani, de szemérmetlenül lopják ezeket.

Ez az az alapítvány, amely alkalmanként egymillió, összesen majdnem félmilliárd forintot vett fel EU-s pénzből, hogy sportnapokat szervezzen az ország legszegényebb sorsú falvaiban. Az OLAF-nál Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett bejelentést.

A Hajdú-Bihar megyei Kismarján bejegyzett Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány kurátora és hivatalos képviselője egy kispesti óvoda óvónője, Glückné Márton Gyöngyi.

Az alapítvány által elnyert majdnem félmilliárd forint közpénzből 448 sportnapot szervezett „kevésbé fejlett régiók” településein. Az eseményeket Facebookra feltöltött fényképekkel és videókkal dokumentálták. Ezek szerint gyerekek bicikliztek a betonútra lerakott kannák között, néha közben cigarettázva, néhány felnőtt futballozgatott egy gumilabdával egy vécé előtt, máshol egy leparkolt autó reflektorának fényénél játszottak.

Az alapítvány korábban azt közölte, szabályosan költötték el a támogatásokat, a rendezvények mindegyike alacsony költségvetésű volt, és több helyen azért voltak kevesen, mert a jellemzően munkanélküli, szociálisan hátrányos helyzetű embereket nehéz bevonni.

Februárban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely az érintett EFOP-pályázatokért felel, azt válaszolta a 168 Óra érdeklődésére, hogy szigorúan ellenőrizni fogják a támogatott programot.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.