Polt Péter ügyészsége nyomozást indított a Microsoft-ügyben

2019. augusztus 23., 14:38

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Microsoft-ügyben – jelentette be az ügyészség közleményében.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az amerikai tőzsdefelügyelet a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése tárgyában folytatott, nem bűnügyi vizsgálatáról dokumentumokat hozott nyilvánosságra.

Ezt követően a Legfőbb Ügyészség azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információját küldje el részére.

Fenti ügyben két feljelentés is érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre, amely feljelentés-kiegészítést rendelt el.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának válasza időközben megérkezett, és a nyilvánosságra hozott dokumentumok elsődleges elemzésére is sor került. Mivel a büntetőjogi felelősség, és megléte esetén a személyre szóló megalapozott gyanú csak büntetőeljárás keretében tisztázható, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el.

Fotó: Facebook

Az atv.hu szerdán adta hírül, hogy a Fővárosi Főügyészség egy törvényességi eljárás miatt microsoftos licencszerződéseket kért be  az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől.

Az ügy előzménye, hogy a magyar állami beszerzéseknél egy közvetítőláncon keresztül túlárazott szoftverliszenszeket adtak el, illetve kenőpénzeket is kifizettek. A közvetítő cégeknél 40 százalékos extraprofit keletkezett, egy e-mail szerint a miniszterelnök beleegyezésével.

Augusztus elején a Demokratikus Koalíció és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tett. Hadházy Ákos az amerikai minisztériumi dokumentumok alapján bejelentette, hogy az ORFK, illetve a Belügyminisztérium cége, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is vásárolt szoftvereket a Microsofttól csalással. Az amerikai tőzsdefelügyelet jelentése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is érintett lehet.

Érkezett már korábban is feljelentés az ügyben a magyar ügyészségre, de Polt Péter legfőbb ügyész 2018 októberében közölte, hogy azt bűncselekmény gyanújának hiányában áprilisban elutasították.

A korrupciós ügyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálatot indított.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.