Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Polt Péter ügyészsége nyomozást indított a Microsoft-ügyben

2019. augusztus 23. 14:38 - szerző: 168 Óra

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Microsoft-ügyben – jelentette be az ügyészség közleményében.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az amerikai tőzsdefelügyelet a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése tárgyában folytatott, nem bűnügyi vizsgálatáról dokumentumokat hozott nyilvánosságra.

Ezt követően a Legfőbb Ügyészség azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információját küldje el részére.

Fenti ügyben két feljelentés is érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre, amely feljelentés-kiegészítést rendelt el.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának válasza időközben megérkezett, és a nyilvánosságra hozott dokumentumok elsődleges elemzésére is sor került. Mivel a büntetőjogi felelősség, és megléte esetén a személyre szóló megalapozott gyanú csak büntetőeljárás keretében tisztázható, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el.

Fotó: Facebook

Az atv.hu szerdán adta hírül, hogy a Fővárosi Főügyészség egy törvényességi eljárás miatt microsoftos licencszerződéseket kért be  az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől.

Az ügy előzménye, hogy a magyar állami beszerzéseknél egy közvetítőláncon keresztül túlárazott szoftverliszenszeket adtak el, illetve kenőpénzeket is kifizettek. A közvetítő cégeknél 40 százalékos extraprofit keletkezett, egy e-mail szerint a miniszterelnök beleegyezésével.

Augusztus elején a Demokratikus Koalíció és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tett. Hadházy Ákos az amerikai minisztériumi dokumentumok alapján bejelentette, hogy az ORFK, illetve a Belügyminisztérium cége, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is vásárolt szoftvereket a Microsofttól csalással. Az amerikai tőzsdefelügyelet jelentése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is érintett lehet.

Érkezett már korábban is feljelentés az ügyben a magyar ügyészségre, de Polt Péter legfőbb ügyész 2018 októberében közölte, hogy azt bűncselekmény gyanújának hiányában áprilisban elutasították.

A korrupciós ügyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálatot indított.