Nyomozás indult az NKE ellen, az egyetem igaztalan vádakat emleget

2017. december 7., 09:45

Szerző: Bíró Veronika

A 24.hu írta meg, hogy Hadházy Ákos LMP-s képviselő feljelentést tett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ellen, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt uniós projektek kapcsán.

A vizsgált ügyek az alábbiak:

  • A volt helyettes államtitkár, Boros Anita saját könyvét egészítette ki, amit aztán átadott az NKE-nek. Az akkor még a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára Boros még az egyetem docenseként is oktatott, illetve miniszteri főtanácsadó is volt. Ennyi munka, beosztás ellenére mégis vállalta azt, hogy egy hónap alatt négy részből álló tananyagot készít. A szerződést 2013. január 3-án kötötte vele az egyetem, január 31-i határidővel. Az egy hónap alatt elkészült 900 oldalnyi dokumentumért az egyetem majdnem tízmillió forintot fizetett a docensnek.
  • Uniós pénzből bérel állami ingatlant az NKE, olyan céllal, hogy ott majd saját munkatársait oktassa az egyetem. A bérlés négyzetméterára nem túlzó, de a bérlés célja érthetetlen.
  • Fidesz-közeli cégeket bízott meg az NKE a migrációs válság és az Alaptörvény elemzésére. A három megbízott cég kutatási feladatai nagyon sok szempontból fedik egymást, mégis részesednek az egyetem uniós támogatásából.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az elvileg két évre tervezett, 80 milliós kutatóműhelyt váratlanul megszüntették kilenc hónap után, mert az egyetem nem tudott kinevezni Paczolay Péter helyére másik vezetőt annak strasbourgi bírói kinevezése után. Ezzel a kutatás félbemaradt, miután kifizettek körülbelül tízmillió forintot a műhely működésére.

Patyi András rektor úgy tájékoztatta a portált, hogy nincs tudomásuk arról, hogy vizsgálat folyna az NKE ellen. Azt írja, hogy az elmúlt hónapokban „igaztalan vádak” érték az intézményt, ami alól örömmel tisztázzák magukat.

„A média érdeklődését kiváltó két Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (Köfop) szakmailag megalapozott pályázati kérelmét az egyetem szabályosan nyújtotta be az irányító hatóságnak. A pályázati kérelmeket az NKE szenátusa, valamint a négy felügyelő tárca miniszteri képviselőiből álló Fenntartói Testülete megtárgyalta és támogatta. A projektek lebonyolítása a Miniszterelnökség Irányító Hatósága által meghatározott pénzügyi és szakmai előírások szerint történik. Minden egyes kifizetés általuk engedélyezetten, továbbá valamennyi fejlesztés a Fenntartói Testület jóváhagyásával és rendszeres ellenőrzése mellett zajlik. Közbeszerzéseinket az irányító hatóság előzetesen engedélyezi és utólag is ellenőrzi. Az NKE minden közbeszerzése törvényes.”

Ennek ellenére már az EU is vizsgálódni kezdett idén nyáron a túlköltekezések miatt.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.