Nyomoz az OLAF a legszegényebb településeken közpénzből gyanús sportnapokat szervező magyar alapítvány miatt

2019. november 5., 12:52

Szerző:

Az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) nyomozást indított a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány által elnyert 450 millió forint támogatás felhasználásának ügyében – tudta meg a 444.

Ez az az alapítvány, amely alkalmanként egymillió, összesen majdnem félmilliárd forintot vett fel EU-s pénzből, hogy sportnapokat szervezzen az ország legszegényebb sorsú falvaiban. A portál cikkét követően Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett bejelentést az OLAF-nál. A Hajdú-Bihar megyei Kismarján bejegyzett Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány kurátora és hivatalos képviselője egy kispesti óvoda óvónője, Glückné Márton Gyöngyi.

Az alapítvány által elnyert majdnem félmilliárd forint közpénzből 448 sportnapot szervezett „kevésbé fejlett régiók” településein, hogy a „családok közösen eltöltött szabadidős tevékenysége gazdagabbá és színesebbé tegye a mindennapjaikat”. Ezeket az eseményeket lelkesen dokumentálták is Facebookra feltöltött fényképekkel és videókkal. Ezek szerint gyerekek bicikliztek a betonútra lerakott kannák között, néha közben cigarettázva, néhány felnőtt focizgatott egy gumilabdával egy budi előtt, máshol egy leparkolt autó reflektorának fényénél fociztak.

Fotó: Facebook/444.hu

A botrányos felvételeket azóta elérhetetlenné tették.

Hadházy Ákos közösségi oldalán azt írta a képekről, hogy

kevés olyan fotót tud elképzelni, ami jobban bemutatja, hogy mi zajlik ma Magyarországon, illetve jobban illusztrálja az EU pénzek szakmányban kirablását, mint ezek.

Februárban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely az érintett EFOP-pályázatokért felel, azt válaszolta a 168 Óra érdeklődésére, hogy szigorúan ellenőrizni fogják a támogatott programot, és ha a támogatás felhasználása kapcsán szabálytalanságot tapasztalnak, intézkedni fognak.