Elindult a harmadik nyomozás a Pest megyei gyermekvédelmi szakszolgálat miatt

2019. október 30., 08:55

Szerző:

Újabb ügyben indult ügyészi és rendőrségi vizsgálat a Pest megyei gyermekvédelmi szakszolgálat (Tegyesz) örökbeadási gyakorlata miatt – tudta meg az Index.

Két gyereket is azonnali kiemeléssel, előgondozás nélkül szakítottak el a nevelőszülőktől. Az egyik esetről az Index számolt be, a másikról a 168 Óra. Mindkét ügyben nyomozás indult a PM Tegyesz eljárásai miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A BRFK portálunknak megerősítette, hogy mindkét esetben az ügyészségektől érkezett feljelentés, a rendőrség közfeladati helyzettel visszaélés bűntett miatt nyomoz, ismeretlen tettes ellen.

Most pedig egy harmadik ügyben indult büntetőeljárás. Egy négy és fél éves kislány örökbefogadását – akit nevelőszülei szintén szerettek volna örökbe fogadni – a Tegyesz 3 nap alatt lebonyolította. Az örökbefogadó szülők a gyermekkel előtte körülbelül 10 órát találkoztak. Hiába jelezték a nevelőszülők örökbefogadási szándékukat, a gyermekvédelmi szakszolgálat vezetése úgy döntött, hogy a kislány jobb helyen lesz egy olyan családnál, amely már egyik féltestvérét is örökbe fogadta.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az Index megkérdezte a PM Tegyeszt, hogy mi indokolja az örökbeadások ilyen gyors lebonyolítását, mennyire szolgálja ez a gyerek érdekeit. Annyi választ kaptak a felettes szervként működő Pest Megyei Kormányhivataltól, hogy 

„a Pest Megyei Kormányhivatal a hatályos jogszabályok betartása mellett kiemelten a gyermek jogait szem előtt tartva jár el. Súlyosan sérti a kiskorú személyiségi jogait, ha a gyámhatósági eljárás során bármilyen információ nyilvánosságra kerül, ezért hivatalunk az ügyben más információt nem közölhet”.

A harmadik ügyről a Pest Megyei Főügyészség azt írta az Indexnek, hogy bejelentés alapján törvényességi ellenőrzési eljárást folytat. Mivel a kérelem feljelentésként is értékelhető, ezért elküldte azt a BRFK-nak.

A BRFK megerősítette az Indexnek, hogy – ahogy a másik két ügyben is – 

közfeladati helyzettel visszaélés bűntett miatt rendeltek el nyomozást.

A szakszolgálat igazgatója, Perei Lilla lemondott posztjáról, közalkalmazotti jogviszonya 2019. november 30-án lemondással szűnik meg.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.