Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt

2019. április 24., 18:51

Szerző:

Nyomozást indított a Szigetvári Rendőrkapitányság azzal összefüggésben, hogy súlyos bántalmazás történhetett a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában – tudatta a megyei rendőr-főkapitányság szerdán az MTI érdeklődésére.

Mint közölték, az eljárást könnyű testi sértés elkövetésének gyanúja miatt kedden rendelték el ismeretlen tettes ellen.

Az ügy előzménye, hogy bejelentés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért szervezethez arról, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, amelyet a panaszos videofelvételekkel is alátámasztott. A TASZ az alapjogi biztoshoz fordult, az ombudsman pedig vizsgálatot rendelt el. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai 2018 augusztusában bejelentés nélküli helyszíni szemlét tartottak az otthonban. A vizsgálati jelentést április elején tették közzé.

Az ombudsman munkatársai a helyszíni szemlén felismerték a felvételeken szereplő helyiségeket, ahol a bántalmazások történhettek, de az abban résztvevőket nem. Vagyis a vizsgálat igazolta a bántalmazás tényét, de nyomozati jogkör hiányban azt nem tudták bizonyítani. Ezért Székely László alapjogi biztos arra kérte az intézmény vezetőjét, hogy vizsgálja ki a történteket.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára először sajtótájékoztatón jelentette be, hogy feljelentést tett valótlan állítások miatt, és megkérdőjelezte a felvételek létezését. Pár nappal később újabb sajtótájékoztatón jelentette be, hogy eljutottak hozzá a felvételek, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

Fülöp Attila
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fülöp Attila közölte azt is, hogy a videofelvételeket a TASZ nyolc hónapig visszatartotta, majd kiért arra, hogy rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Azt azonban nem említette, hogy valótlan állításokra hivatkozva tette azt, nem pedig a bántalmazások miatt.

A TASZ egyébként a 168 Óra érdeklődésére megerősítette, hogy a felvételeket tőlük senki nem kérte, nem tartották vissza azokat. Amint a birtokukba jutott a három videó az anonimitást kérő panaszostól, továbbították az ombudsmannak, aki el is rendelte a vizsgálatot.

A mozsgói otthon 1960 óta működik, az intézményben 133 közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos él, ellátásukról 57 dolgozó gondoskodik.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.