Nyolc éve engedi az ürülékes szennyvizet a Dunába a Rudas fürdő, szerintük az MSZP és az SZDSZ tehet róla

2018. szeptember 12. 19:20 - szerző: 168 Óra

Elismerte a fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH Zrt.), hogy 2010 óta ömlik a tisztítatlan – ürülékkel, használt vécépapírral, tamponokkal teli – szennyvíz a Dunába a Rudas fürdőből – írta a 444.hu. A hírportál szerdán számolt be róla, hogy 2017 vége óta budapesti horgászok osztottak meg a közösségi oldalakon fotókat arról, hogy szennyvíz folyik ki a Dunába azon a csatornán keresztül, ahonnan elvileg a tisztított, szűrt medencevíznek kellene kifolynia.

Fotó: Wikipédia

A hivatali bejelentés után szakértők is megállapították a szennyezés tényét, és a hiba okaként azt jelölték meg, hogy a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben. A hatóság ezután 2018. május 1-i határidőt szabott ki a hiba kijavítására, ám a probléma ezután is fennállt. Ezután viszont már azt állapították meg, hogy a korábbihoz képest már kisebb mennyiségben ömlik a szennyvíz, ami a fürdővízzel keveredve már kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit.

A 444.hu cikkére azonban váratlanul reagált a BGYH Zrt. is, akik a mundér becsületét védve valójában saját inkompetenciájukat leplezték le.

„2010-ben – még az előző, MSZP-SZDSZ-es városvezetés alatt – a Budai Duna-parti főgyűjtő megépítése során megbízott projekt menedzsmentjeként eljáró Enviroduna Kft. feladata volt a 60-as bekötőcsatorna megépíttetése, valamint a Rudas fürdőben már a korábbi években szétválasztott szennyvíz rákötést is a kivitelezőnek kellett volna elvégeznie. Ez sajnálatos módon nem történt meg" – írta a fővárosi cég.

A BGYH Zrt. szerint nem volt tudomásuk a szennyezésről, „hiszen a szennyvízgyűjtő akna a Rudas fürdő területhatárán kívül található". A cég szerint jelenleg ez a szennyvíz a használt medencevízzel együtt a Társaság magáncsatornáján keresztül folyik bele a Dunába, amiről a 2011-ben kiadott vízjogi üzemeltetési engedély is szól.

„Az augusztusban kapott hír kapcsán, Társaságunk és az FCSM munkatársai folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kialakult helyzetet minél előbb megoldják. Fontos megjegyezni, hogy a kifolyó, hígított szennyvíz minősége a Dunára előírt valamennyi határértéknek megfelel" – tette hozzá a cég közleménye, amelyből lényegében az derült ki, hogy a BGYH Zrt. egyetlen egyszer sem ellenőrizte, hogy a 2010-es beruházás után milyen minőségű szennyvíz ömlik a Dunába.