Nyolc év börtönnel fenyegetik a segítőkész fiatalt, aki szólt a Magyar Telekomnak a felhasználók százezreit fenyegető biztonsági résről

2019. január 27., 11:32

Szerző:

A vádiratból az sem derül ki, hog pontosan milyen bűncselekményt követett el, az ügyészség mégis nyolc év börtönt kért arra a huszonéves fiatalra, aki 2017 nyarán felhasználók százezreit veszélyeztető biztonsági rést talált a Magyar Telekom informatikai rendszerében – írja az Index a Társaság a szabadságjogokért közleménye nyomán. Az etikus hackernek, a jogvédő szervezet ügyfelének minden bűne az volt, hogy egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatóban felfigyelt egy DNS-kiszolgálóhoz tartozó IP-címre, amelyről kiderült, rajta keresztül adminisztrátori jelszót lehet szerezni, azzal pedig belépni a Magyar Telekom belső informatikai rendszerébe. Bár a huszonéves fiatal azonnal szólt a cégnek a biztonsági résről, sőt, vidéki otthonából a saját költségén Budapestre utazott, hogy személyesen adhassa át a biztonsági kockázatról készített elemzését a Magyar Telekom online biztonsági szakembereinek, amikor később újra belépett a cég informatikai rendszerébe, kiderült, hogy a hibát nem hárították el. Emiatt a második belépés miatt a Magyar Telekom feljelentette a huszonéves fiatalt.

„De bármilyen szomorú is, hogy egy vállalat börtönbe juttatná azt, aki helyette is megmenti az előfizetőit, az igazi probléma az ügyben az ügyészség vállalhatatlan eljárása” – írja az ügyről a TASZ, amely szerint az ügyészség olyan vádirat alapján kér börtönt, amelyből nem derül ki, hogy a programozónak készülő huszonéves fiatal valójában mit követett el. A jogvédő szervezet közlése szerint az ügyészég említi ugyan a Btk. egyik paragrafusát, ahhoz viszont már nem vette a fáradságot, hogy az elkövetés helyét, idejét, eszközeit, módját leírja, ahogy ahhoz sem, hogy elárulja, mi a bizonyítékok és a vád kapcsolata. Ehhez képest azt állítják, hogy a vádlott közérdekű üzem megzavarásával követett el bűncselekményt, amelyért akár 8 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat. Közérdekű üzem megzavarására azután kezdett el hivatkozni az ügyészség, hogy a huszonéves fiatal elutasított egy vádalkut. Eszerint két év felfüggesztettet kap, ha beismeri a bűnösségét, és öt év letöltendőt kérnek rá, ha nem hajlandó erre.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.