Nyert a Magyar Helsinki Bizottság, az MTI OS köteles helyreigazítani a hazugságokat

2019. január 31., 17:15

Szerző:

A Magyar Helsinki Bizottság 2017 decemberében sajtó-helyreigazítási pert indított az MTI Országos Sajtószolgálata (OS) által közzétett, a Kormányzati Kommunikációs Központtól származó közlemény miatt, amely a jogvédők szerint hazug és sértő volt. A Fővárosi Törvényszék tavaly januárjában első fokon megállapította, hogy az OS-en közzétett közleményekért az MTI is felelősséggel tartozik, és valótlan közlemények esetén helyreigazításra kötelezhető. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ezzel egyetértett. Az MTI ezt követően a Kúriától kért felülvizsgálatot. A Kúria tegnap kézbesített ítélete megerősítette, az MTI OS sem terjeszthet valótlan tényeket felelősség nélkül – írja a civil szervezet közleményében.

Az OS elvileg a közélet szereplői közleményeit szerkesztés nélkül közli, a tartalomért viszont a közrebocsátó vállalja a felelősséget. Ehhez képest az elmúlt időszakban az MTI OS bizonyos közlemények közzétételét mégis megtagadta, általában arra hivatkozva, hogy a közlemény közzétételével sérülne valakinek a személyiségi joga. Erre került például sor, amikor a közleményben a közmédiát, a miniszterelnököt, Mészáros Lőrincet, Habony Árpádot vagy Tiborcz István érte volna az MTI szerint személyiségi jogot sértő kritika.

Ugyanakkor, ha a kormánynak nem kedves szereplőkről van szó, már nem ilyen finnyás az MTI OS – a Helsinki Bizottsággal kapcsolatos képtelen vádakat tartalmazó közleményeket is simán átengedte az állami sajtószolgálat. Így tett tavaly december 8-án is, amikor a Kormányzati Tájékoztatási Központ kommünikéjét közölte, amit átvett az anyacég, az MTI is, és rá hivatkozva közölt számos más sajtóorgánum”

– írta a civil szervezet.

Az MTI saját szabályzata úgy szól, hogy ha az OS szűrűjén átment hírek közzétételével valótlan tényeket híresztelne, azért helyreigazítási kötelezettséggel nem tartozik, mert a közleményeket nem ők írják.

Az MHB álláspontja szerint az lehetetlen, hogy az MTI egyrészt válogat az OS útján közzétehető közlemények között, másrészt a döntéseiért semmilyen jogi felelősséget nem visel. Ezzel egyet is értett mindhárom bíróság, és a Kúria ítéletében megerősítette, hogy az MTI Országos Sajtószolgálata szerkesztést végez, így a valótlanul híresztelt tényeket köteles helyreigazítani.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.