Sértő a nőkre és férfiakra nézve a megújult online nyelvtankönyv

2021. január 3., 17:50

Szerző:

Sarkítják a férfiak és a nők beszélgetéseit, gondolatmeneteit. 

Lekicsinylő és sértő módon beszél nemcsak a nőkről, de a férfiakról is a legújabb, 11. osztályosoknak szóló online nyelvtantankönyv egyik kvíze – írja posztjában Ungár Péter, amit a hvg.hu szúrt ki. Az LMP-s képviselőnek egy pedagógus hívta fel a figyelmét a kvízre.

Az Ungár által példaként felhozott kérdésben az szerepel, hogy a férfiak jellemzően üzletről, politikáról vagy jogi kérdésekről beszélgetnek, addig a nőket jobban lekötik a családi, érzelmi témák, vagy az ételek és az italok.

„Magyarul ma a diákokat arra tanítjuk, hogy a férfiak beszélnek a jogról, a politikáról és az üzletről, a nők a sminkről, a divatról és a családról. Azt hagyjuk is, hogy én egy fideszes családban nőttem föl, ahol, hogy finoman fogalmazzak, elég sokat hallottam nőket politikáról és közéletről beszélni. Azt is hagyjuk, hogy érdekes családkép az, ha a családról csak a nők beszélnek” – írja Ungár a posztjában.

A kvízsor azonban itt nem áll meg, olyan megállapítások is szerepelnek benne, mint hogy a férfiaknál az „igen, nem, hm, ühüm, aha” egyetértést jelent, addig a nőknél csak azt, hogy „figyelemmel kísérik a beszélgetést”, de nem feltétlenül értenek egyet. 

Egy másik kérdés szerint viszont a nők csak azért kérdeznek, mert számukra nem világos valami, míg  férfiak azért teszik ezt, hogy továbbvigyék a beszélgetést.