Országos koronateszt: nagyon alacsony az átfertőzöttség, eddig két pozitívat találtak 8276 mintából

2020. május 12., 13:30

Szerző:

A 8276 eddig elvégzett PCR-tesztből két pozitívat találtak a H-UNCOVER vizsgálat során. Ez az érték 10 ezer lakosonként 2,4 fő fertőzöttet jelent, a teljes hazai népességre vetítve pedig összesen 243-7230 fertőzött emberrel lehet számolni - szemlézte a hvg.hu a Semmelweis Egyetem konferenciáját. 

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyete
Fotó: Koszticsák Szilárd

A Semmelweis Egyetem rektora Merkely Béla szerint az eredmények arra utalnak, hogy

nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól,

de a “lángoló járványt elszenvedő” országokban (Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok) sincs ez másként.

A másfél hete indult felmérésben arra keresi a választ négy hazai egyetem, hogy mekkora a magyar lakosság átfertőzöttsége koronavírussal. Az összesen 1500 orvos, ápoló, medikus, phd-hallgató, orvostanhallgató segítségével országszerte végzett vizsgálatok még zajlanak, az eredmény még csak részeredmény, és csakis a 14 év feletti magánháztartásban élőket vonják be, tehát nincsenek benne például az idősotthonok lakói - figyelmeztettek a konferencián, ahol a számokat ismertették.

Értékelte az általa is először látott számokat a konferencián Ludwig Endre professzor, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet tudományos és oktatási igazgatója. A professzor szerint az, hogy ilyen alacsony a fertőzöttségen átesettek száma, rá fogja nyomni a bélyegét a következő időszakra.  

Prinz Gyula infektológus professzor szerint sem újdonság, hogy alacsony a hazai átfertőzöttség, ami gondot okozhat a korlátozó intézkedések enyítését követően, mert azt jelenti, hogy a lakosság nagyobb része fogékony lehet a járvány egy esetleges második hullámára.

A tesztelést egy 17 787 fős, az ország lakosságát reprezentáló csoporton végzik el. Ennek a részeredményeit ismertette a rektor és a résztvevő egyetemek munkatársai kedden. Merkely Béla szerint

a vizsgálat akkor lesz eredményes, ha legalább 10 500 főt le tudnak tesztelni,

és erre jó esély van a vizsgálat pénteki lezárásáig. A végleges eredmények május végén várhatók.