Az NVB nem hitelesítette az ingyenes tesztre vonatkozó népszavazási kérdést

Az NVB szerint nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik az ügy.

2020. október 15., 20:14

Szerző:

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az ingyenes koronavírus-tesztre vonatkozó népszavazási kérdést csütörtökön.

A kérdést Sebián-Petrovszki László (DK) nyújtotta be magánszemélyként. A kérdés azt célozta, hogy az állam biztosítson térítésmentes PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgárnak.

Az NVB többsége szerint a kezdeményezés nem hitelesíthető. Hivatkoztak arra, hogy a kérdés nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, hanem a kormányéba, de országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani, a kormány hatáskörébe tartozóban nem. Emellett az NVB megítélése szerint a kezdeményezés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mert a kérdésből az a téves következtetés is levonható, hogy jelenleg nem érhető el ingyenes PCR-teszt.

Az NVB egy másik népszavazási kezdeményezésről is döntött. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály magánszemélyként nyújtotta be a kérdést, amely azt célozta, hogy a kiegészítő nyugdíjemelés összegét az elhunyt személy örökösei az elhalálozás évében január elsejére visszamenőleges hatállyal a folyósított nyugdíj utolsó napjáig számítva megkapják.

Az NVB többsége ezt a kérdést sem hitelesítette, mondván, olyan jogalkotást akart elérni, amellyel tartalmilag megegyező szabályozás már létezik.

Az NVB határozatai nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslattal élni ellenük.

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.