Novák Katalin: Ne vegyék el azok jó érzését, akik tudnak örülni a bővülő lehetőségeknek

2019. március 19., 21:43

Szerző:

A családvédelmi akcióterv a következő lépés a családbarát Magyarország felé vezető úton - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedd este telefonon az MTI-nek. Novák Katalin az akciótervről folytatott hét és fél órás „élénk, érdemi” parlamenti vitáról szólva kedvezőnek nevezte, hogy „legalább szóban” az ellenzéki pártok is támogatásukról biztosították a célokat. Az ellenzékből csupán egy frakció - a Párbeszéd - nem képviseltette magát, és sok kormánypárti képviselő szólalt fel - jegyezte meg. Hozzátette, meglátják, mi lesz a szavazásnál, hiszen az eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy a családokat támogató intézkedéseket nem szavazta meg az ellenzék.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin kiemelte: vannak elvi nézetkülönbségeik az ellenzéki pártokkal. Ezek közé sorolta, hogy a kormányzat a munkával kötötte össze a családtámogatásokat, nem a szociálpolitika részének tekinti. Meglátásuk szerint nem kizárólag a szegényeknek járnak a családtámogatások, hanem minden olyan családnak, ahol „felelős módon vállalnak és nevelnek gyermeket”, annyit adnak, amennyire lehetőség van, és a magyar gyermekekben látják a magyar jövőt. Elutasítják azt a nézetet, amely szerint a bevándorlás orvosolná a demográfiai problémákat - emelte ki a kormányzat álláspontját. Arra hívta fel a figyelmet: az, hogy van lehetőség továbblépni a családok védelmében, elsősorban a magyar emberek szorgalmának köszönhető. Ez tette lehetővé újabb segítő intézkedések bevezetését a gyermekvállalás előtt álló fiataloknak és a már gyermeket nevelő családoknak.

A családvédelmi akciótervről szólva azt szorgalmazta, ne vegyék el azok jó érzését, akik tudnak örülni a bővülő lehetőségeknek. Hozzátette, ne rontsa ezt el senki úgy, hogy „demagóg, valótlan” állításokkal illet olyan intézkedéseket, amelyek még életbe sem léptek.

A miniszterelnök által február 10-én bejelentett hét pontból négy július elsején lép hatályba, a mostani törvényjavaslat ezekkel foglalkozott. Kettőről az őszi ülésszakban dönthetnek, a bölcsődeépítés pedig nem igényel törvénymódosítást - ismertette. 

A törvényjavaslatban szerepel a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási programja, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) két bővítése; a szükséges szabályokat rendeletek tartalmazzák, a kereteket pedig törvényi szinten határozzák meg.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.