Parancsnoki keresztet kapott a lengyel államfőtől Novák Katalin

2020. február 20., 09:52

Szerző:

Andrzej Duda lengyel államfő a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntette ki Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát a lengyel-magyar kapcsolatok mélyítéséért tett elévülhetetlen érdemeiért. A kitüntetést szerdán Marlena Malag munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter adta át a budapesti lengyel nagykövetségen.

Marlena Malag laudációjában kiemelte, hogy Novák Katalin a családbarát politika kialakítását szolgáló több lengyel-magyar projekt kezdeményezője, részt vett abban, hogy szociális témákban a nemzetközi színtéren és a visegrádi együttműködésben közös állásfoglalásokat alakítsanak ki, és szószólója a társadalmi kapcsolatokat erősítő kezdeményezéseknek. A Magyarországon élő lengyelek önazonosságának megerősítését szolgáló program sem jöhetett volna létre nélküle.

Lengyelország, akárcsak Magyarország, a családokat tartja a legfontosabbnak, ezért 2015 óta a családpolitika a lengyel politika fókuszában áll – tette hozzá.

Novák Katalin a kitüntetést megköszönve kiemelte: Magyarországnak és Lengyelországnak küldetése van Európában a családközpontú megközelítés képviseletében, mivel - tette hozzá - ebben az európai kormányok között szinte egyedül vannak. Az államtitkár úgy fogalmazott: a magyar-lengyel kapcsolat nagy hömpölygő folyó Budapesttől Krakkóig, a folyót pedig sok mellékfolyó táplálja, és a vizük mára sem apadt el. Magyar-lengyel szövetség volt, van és lesz –  jelentette ki.