Teljesen kicserélik a libegőt a Normafánál, 80 darab négyszemélyes függőszék lesz a mostani kétszemélyesek helyett

2020. április 30. 06:41 - szerző: 168 Óra

A Budapest XII. kerületi (Hegyvidék) önkormányzat elindította a zugligeti libegő lecserélésének eljárását, a feladatra közbeszerzést írtak ki. A feladat része a most ott működő libegő bontása, illetve az új libegő felépítése kilenc új tartóoszloppal - írja a HVG.

Az új libegő ugyanott fog elhelyezkedni, ahol a mostani, és szintén egyköteles, körforgalmú berendezés lesz. A legnagyobb különbség, hogy

négyszemélyes függőszékek lesznek rajta a mostani kétszemélyesek helyett, összesen 80 darab, egymástól szűk 30 méterre elhelyezve.

A közbeszerzési kiírásban irányár nem szerepel, így nem tudni, az önkormányzat mennyire taksálja az elvégzendő munkák értékét. Mindenesetre a 2020-as költségvetésben 2,35 milliárd forintot irányoztak elő a „libegő és kapcsolódó infrastruktúra felújítása” címszó alatt. Ugyanerre a feladatra a 2019-es büdzsében 3,8 milliárd forint szerepelt, de ezt nyilván nem költötték el.

Az önkormányzat 2019-ben azt közölte a Privátbankár.hu-val, hogy a 3,8 milliárdot a teljes építési beruházásra fordítják. Mindez magában foglalja a meglévő Libegő és épületeinek áttervezési és kivitelezési munkáit. A korszerűsítés érinti a kötélpályát, a székek, az oszlopok, az indító és fogadóépületek, a világítási rendszer, az energiaellátás megújítását, fejlesztését is.

Turizmus - Indulás előtt a Libegő
Fotó: Manek Attila

2019 elején egyébként még az volt a terv, hogy a felújítást akár már annak az évnek a végén elkezdhetik, és 2020 végére, 2021 elejére készülhetnek el. A most kiírt közbeszerzésen június elejéig várják az ajánlatokat, azokat még el kell bírálni, a szerződést meg kell kötni, szóval az átépítés év vége előtt aligha kezdődik el. Sőt az se biztos, hogy egyáltalán bármikor, az önkormányzat ugyanis támogatási igényt nyújtott be az államhoz a Normafa Park Program keretében az átépítésre – ha a pénzt nem kapja meg, vagy kevesebbet kap, akkor a szerződés nem lép hatályba. Érdeklődő vállalkozás biztosan akad, az eljáráshoz az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben már érkezett egy (technikai jellegű) tájékoztatáskérés.