Jó ötlet az új parkoló a Normafán, nem környezetvédelmi, hanem közbeszerzési szempontból problémásak Pokorni Zoltán projektjei

2019. november 11., 16:00

Szerző:

Aki csak egyszer is járt a Normafán, aligha vitatkozhat azzal, hogy a főváros Budai-hegységbe felnyúló erdős, panorámás kirándulópontját minden védelem megilleti. Ezért teljesen érthető, hogy tiltakozás szerveződik egy újabb építkezés ellen: a Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) által vezetett XII. kerületi önkormányzat a Normafa kapujában egy parkoló megépítését rendelte meg. A képlet egyszerűnek tűnik: fával benőtt terület letarolása várható, hogy parkoló kerüljön a helyére.

Áder János a tervezett Normafa-rehabilitáció helyszínein Áder János köztársasági elnök Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester térképpel megtekintik a budapesti Normafa tervezett rehabilitációjának helyszíneit 2015. március 25-én.
Fotó: MTI /Kovács Tamás

A fővárosi épített környezet terjeszkedése, a közlekedés általános javulása miatt a Normafa egyre többek számára lett vonzó kirándulóhely, ám az oda látogatók számának emelkedése nem járt az infrastruktúra fejlesztésével.

A Normafa bár erdő, mégis közparkként kezdték használták az emberek, akiknek rendezett időtöltésére, kiszolgálásukra mindenképp hozzá kellett nyúlnia az önkormányzatnak.

Az elmúlt 9 évben – sok esetben joggal – égett rá a fővárosi kormánypárt vezetésére a "fakivágó" jelző, ezért a fogyó zöldterületek miatt a közvélemény is egyre hevesebben reagál az újabb kivágások hírére. Azonban a Normafa azon kevés kivételek egyike, ahol valóban történt társadalmi egyeztetés:

  • 2015-ben helyi népszavazáson fogadták el (80 százalékos többség) a Normafa rendbe tételét;
  • a népszavazást megelőzően több körös egyeztetést, fórumot tartottak, civilek bevonásával;
  • a parkoló építéséről a környék lakóit is megkérdezte Hegyvidék önkormányzata, ők támogatták a jelenlegi helyszínt.

Tekintettel arra, hogy az ellenzék hány alkalommal vonta kérdőre a kormánypárti vezetést a valódi egyeztetés, vagy a népszavazás megakadályozására (olimpia, vasárnapi boltzár), a Normafa esetében ezt aligha lehet számon kérni.

 

Hol és mi?

A fakivágás a 9123/1 helyrajzi számú területet érinti, ami a jelenlegi telekbesorolás szerint közlekedési terület (parkoló), nem pedig erdő vagy más zöldterület. Igaz, hogy a területen fák nőttek, valójában az a régi parkoló gondozatlanságának az eredménye, a talajban sok törmelékkel, illetve murvával.

A terület jó része ráadásul elzárt lett volna, de az emberek (legalábbis a cikkíró tapasztalata alapján) sokszor wc-nek használták.

Fotó: MePAR

Az innen kivágott fákat – a terület besorolása miatt – nem köteles pótolni az önkormányzat, mégis erre készül.

  • Az északnyugati irányban szomszédos buszforduló, valamint a Síház út felőli területén felszámolják az illegális parkolás lehetőségét, a jelenleg olajjal, törmelékkel, murvával szennyezett földet lecserélik és zöldfelületet alakítanak ki.
  • A Normafa Kapujánál már elbontott Olimpia Szálló (a parkolótól keleti irányban, a műholdképen kígyózó alaprajzú épület) területén viszont intenzív fásítást tervez végrehajtani az önkormányzat.

Ha a tervek megfelelően megvalósulnak, úgy lehet majd autóval eljutni a Normafára, hogy nem az út mentén hosszan parkoló autók sora fogad.

 

Mire kellene inkább figyelni?

Ahogyan bemutattuk, a Pokorni Zoltán által vezetett önkormányzat aligha vádolható azzal, hogy saját elképzeléseiket ráerőszakolták volna a lakosságra a Normafa rehabilitációja során.

Azonban a Normafán zajló építkezések és a rendelt szolgáltatások már inkább illeszkednek a kormánypárti közbeszerzésekről kialakított képbe.

Korábban a Magyar Hang írta meg, hogy a közbeszerzési eredmények azt mutatják, bizonyos munkákat és szolgáltatásokat valahogy mindig ugyanazok a cégek nyernek el a kerületben, ezek közül többen a Normafa építéséből is hasznot húztak.

  • A Shield Protection Kft. kis cégként arra is képes volt, hogy a Tombor-Rogán érdekkörbe tartozó nagyágyút, a B+N Referencia Zrt.-t is maga mellé állítsa partnerként az önkormányzat ingatlanokra kiírt üzemeltetési és őrző-védő munkákra. Egy piaci konkurens arról beszélt a lapnak, hogy ahol a Shield indul, ott munkát nyer a kerületben, másoknak esélye sincs. A Shield őrző-védő feladatokat lát el normafai ingatlanoknál.
  • A Hegyvidéki Önkormányzat Közbeszerzési Értesítőben feltüntetett magasépítési beruházásainak 90 százalékát két cég, a Szkíta Építő Kft., valamint az Archibona Kft. nyerte el 2013 és 2017 között. Azóta azonban az Archibona lekörözi a legtöbb riválisát a kerületben, a Normafán is nyertek el munkákat.
  • Szintén felülreprezentált a Penta Általános Építő Kft. a Normafa Projekt közbeszerzésein. A cég 2008 óta van jelen a fővárosban, 2012 óta tartó felíveléséhez a löketet Rogán Antal belvárosi kerülete adta meg, azóta évi több milliárdos tételben nyerik a fővárosi (és néhány vidéki) közterület-fejlesztési megbízásokat, csakúgy, mint a Normafán is. A Penta üzleti kapcsolatai Szijj Lászlóig érnek, aki Mészáros Lőrinc üzlettársa.

A lapnak a kerületi önkormányzat 2019 év elején az egysíkúságot mutató közbeszerzésekkel kapcsolatban azt válaszolta, hogy minden törvényi feltételt betartva folytatták le a közbeszerzéseket.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.