Vírust hordoz a kamu koronavírusos tájékoztató

2020. szeptember 18., 15:12

Szerző:

A Népegészségügyi Központ nevében küldött email ráadásul csupa hülyeséget tartalmaz.

Legyen óvatos, aki levelet kap a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, a tisztifoorvos@nkk.gov.hu mailcímről - írja a Qubit a Makay Kiberbiztonsági Kft. friss bejegyzése alapján

E szerint a kamulevél nem az NNK-tól származik, hanem egy francia szervezettől, és a levélhez csatolt fájl sem dokumentum, hanem egy zsarolóprogramokat telepítő trójai vírus. Ha valakinek a feladó önmagában nem lenne gyanús, a levél azzal kezdődik, hogy „tudja, hogy a víz gyógyítja a koronavírust?”. 

Az eset ékes bizonyítéka annak, hogy mennyire könnyű hamisított címről e-mailt küldeni – még úgy is, hogy kártékony szoftvert csatoltak hozzá. A szóban forgó e-mail például több ellenőrzésen és szűrőn is átcsúszott: a Google spoofing-vizsgálata sem keltett gyanút. A levélhez csatolt fájl egy tömörített ZIP archívum. Az ebben található fájl nem PDF dokumentum, ahogy azt a kiterjedése sugallná, hanem EXE fájl, ami trójai vírusként zsarolóvírusokat tölthet le és futtathat.

A cég szerint a legújabb antivírusszoftverekkel a trójai könnyen hatástalanítható, viszont – ahogy az a témához kapcsolódó prezentációjukból is látszik – sokaknak csak akkor lesz fontos az adatvédelem, amikor egy zsarolóvírus milliókat követel tőlük azért, hogy ismét hozzáférhessenek a saját adataikhoz.

(Qubit)

 

 

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.